Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да не стихва огънят на полевата артилерия

[post-views]
Да не стихва огънят  на полевата артилерия

DSC05528През тази година 4-ти полк за пореден път бе център на тържествата по повод на празника на Ракетните войски и артилерията – 11 март. Както винаги, имаше приветствия, връщане в историята към героичните дни от битката за Одрин по време на Балканската война, награждаване на военнослужещи, полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите артилеристи в балканските войни в района на полка.
Но през цялото честване на празника често се споменаваше предстоящото полево обучение на полигон „Корен”. Дори вече бяха започнали и предварителните логистични задачи. Говореше се за комплексни занятия, тактически учения, тактически учения с бойни стрелби, огневи задачи, управление на огъня на групата и управление на огъня на артилерията на Сухопътните войски. Очакваше се, както е 
по установена вече традиция
на полигона да бъдат дивизионите на 4-ти полк и артилерийски и разунавателни формирования от Сухопътните войски. И както е било и при предишните подготовки, отново бяха предвидени някои новости, а с най-голям интерес се очакваше нощната стрелба на артилерията, която не е провеждана от април 2006 г. 
Честването беше на 11 март, а началото на полевото обучение бе планирано да започне на 13 март. Но още на празника на артилерията се уточни, че лагерът на полигона се отлага за май, а по-късно той бе отложен за юни. Воините трябваше да вземат мерки срещу настъпващата пандемия от коронавирус, тъй като на „Корен” щяха да пристигнат голям брой военнослужещи от различни формирования…
Сега вече е ясно, че полевото обучение на полигон „Корен” ще бъде препланирано и ще се състои до края на годината. DSC04885
Как артилеристите от 4-ти полк приемат тази ситуация? „Ние се съобразяваме с цялата обстановка в страната и приехме за нормално това положение. Но полевото лагерно обучение не е отменено, то само е отложено и се надяваме до края на годината да отидем на полигона и да проведем лагера с всички планирани задачи”, отговори командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев. Той допълни, че има уверението на командването на Сухопътните войски, че през тази година полевото лагерно обучение ще се състои с всички предвидени занятия. Засега не е определена дата, но полковникът е сигурен, че по време на бъдещата подготовка на „Корен” ще се проведат предвидените учения с бойни стрелби и дивизионни учения. И, разбира се, дългоочакваните нощни стрелби. 
Във всекидневието воините в полка имат предвид сегашната обстановка, разбират каква е ситуацията и водят активен учебен процес в кабинетни условия и в приказармената база. Проведоха успешно и периодичното техническо обслужване. 
Доколко 
 стрелбите на учебния център „Червен”
4-ti _polkв близост до Асеновград може да заменят подготовката на артилеристите на полигон „Корен” или поне да поддържат уменията им до излизането на полевия лагер? При тези стрелби вместо реактивната система за залпов огън се използва системата заместител ПУС-96. Тази система е поставена отгоре на пакетите на БМ-21 „Град”, мерните прибори са същите и за разчетите няма съществена разлика. Разузнавателните органи и органите за управление тренират независимо каква система се използва. Командните мрежи, мрежите за управление на огъня и разузнавателните мрежи се сглобяват, хората работят на средствата, за да предават и приемат команди, и да управляват огъня. Разликата е в огневата част от специфичното използване на системите при определянето на данните в тактическите оперативни центрове. 
Преди време на учебния център „Червен” разчетите стреляха със 122-мм гаубица М-30, тъй като 152-мм оръдие гаубица Д-20 не може да се използва на ограниченото място. Съставянето на зарядите, поставянето на взривателите, пълненето, командите по подготовката и воденето на огъня са едни и същи, както и при другата система. Тук разликата е за мерача, че използва други мерни прибори. Но от няколко години 
снаряди за 122-мм гаубица няма
и стрелба с тях не се провежда. Недостатък на учебния център е и малкото пространство, което не дава възможност за маневриране. Но все пак за артилеристите стрелбите и обучението на него са  необходими, защото поддържат уменията им до следващия полеви лагер на „Корен”. 
На „Червен” започна и подготовка на лекоманеврената рота за междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа” и оперативен резерв на операцията на НАТО в Косово КФОР. Неин командир е капитан Калоян Димитров. А помощник-национален командир на контингента и командир на националния поддържащ елемент е подполковник Недялко Киров – командир на дивизион в полка. 
Ще се използва ли времето до поредното полево обучение за набирането на нови военнослужещи за 4-ти артилерийски полк? Полковник Лъчезар Мишев заяви, че очакват дати за конкурсите и получат ли разрешение, ще започнат приемите, защото не са малко кандидатите за войнишка служба. В полка имат и готовност, ако се наложи, да оказват помощ на органите на МВР при контролно-пропускателни пунктове, при извършване на патрули и на границата. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани