Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова Арабска пролет? Четвърта нощ на протести в Тунис

[post-views]
Нова Арабска пролет? Четвърта нощ на протести в Тунис

Tunis_protestiЧетвърта поредна нощ на масови протести и размирици в Тунис. Освен в столицата, демонстрациите обхващат и други градове. На места се стигна и до сблъсъци между протестиращите и полицията.

Тежката здравна ситуация в страната, заради пандемията от КОВИД-19, както и влезлия в сила вечерен час, не успя да спре хиляди млади хора отново да се съберат в центъра на столицата Тунис. Ситуацията бързо ескалира, след като демонстрантите започнаха да замерят органите на реда с камъни и самоделни бомби. Полицията отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия.

Поредната нощ на размирици в сърцето на Тунис завърши с ареста на повече от 600 души. От полицията посочват, че по-голямата част от задържаните са на възраст между 15 и 25г. Повод за недоволството на хората е продължаващата икономическа и социална криза в Тунис, както и ширещата се безработица сред младите.

Протестиращ:

„Има коранавирус. Хората умират и е в сила вечерен час. Но от това страдат хора като нас. Коронавирусът не е най-голямата ни грижа, а липсата на храна и невъзможността да си намериш работа.“

Протестите в Тунис идват малко повече от 10 години след демократичните промени в страната, дали началото на т.нар Арабска пролет, която промени коренно облика на страните от Северна Африка и Близкия изток. 10 години след свалянето на режима на Бен Али обаче, Тунис продължава да държи високи нива на бедност и безработица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани