Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън встъпва в длъжност. НАТО и ЕС изразиха желание да работят с новата американска администрация

[post-views]
Джо Байдън встъпва в длъжност. НАТО и ЕС изразиха желание да работят с новата американска администрация

biden (1)При безпрецедентни мерки за сигурност във Вашингтон започна церемонията по встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън. За първи път от години церемонията не беше отворена за широката публика заради пандемията от Ковид-19. Избраният за президент Джон Байдън ще положи клетва като 46-я държавен глава на федерацията, заедно с Камала Харис, която ще е първата жена, заемала поста вицепрезидент на САЩ.

Пристигането на Джо Байдън във Вашингтон се оказва отрезвяващо. Ден преди да положи клетва заедно със съпругата си и семейството на вицепрезидента  амала Харис, Байдън взе участие във възпоменателна церемония за 400 хиляди американци загубили битката с Ковид-19.

Джо Байдън – избран за президент на САЩ:

„За да се излекуваме трябва да помним. Колко и да боли, то е единственият начин. За нас, като нация това е единственият път и затова сме тук днес. Затова нека разпръснем мрака със светилна и да си спомним, всички които сме загубили.“

Независимо, че сред приоритетите на новия президент ще е справянето с бушуващата пандемия от Ковид-19, обединяването на нацията, силно разединена при управлението на Доналд Тръмп, може да се окаже най-голямото му предизвикателство. Часове преди да влезе в Белия дом бъдещият президент за пореден път заяви, че основен акцент във външнополитически план е да отмени повечето изпълнителни заповеди на предшественика си: от отмяна на забраната за пътуване за граждани на редица мюсюлмански страни, до връщането на страната в СЗО и към Споразумението за климата от Париж. Междувременно лидерите на НАТО и ЕС, в лицето на генералния секретар Йенс Столтенберг и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел  изразиха готовност да започнат работа с новата американска администрация, след като Байдън заяви, че нормализирането на отношенията на САЩ със старите й съюзници в Европа, ще е сред външнополитическите му приоритети.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани