Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

В СКС приемат войници за 30 длъжности

[post-views]
В СКС приемат войници за 30 длъжности

В съответствие със заповед № ОХ-30/14.01.2021 г. на министъра на отбраната, размерът на основното месечно възнаграждение е не по-малък от 1016 лева.

СЪВМЕСТНО КОМАНДВАНЕ НА СИЛИТЕ

1606 София, бул. „Ген. Тотлебен” № 34

О Б Я В А

Обява за провеждане на конкурс за войнишки длъжности във военни формирования от състава на Съвместното командване на силите за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, в страната или в чужбина

1. Със заповед № 3РД – 179/17.02.2022 г. на командира на Съвместното командване на силите е разкрита процедура за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина на 30 (тридесет) длъжности за войници във военни формирования от състава на Съвместното командване на силите (СКС).

2. Кандидатите за назначаване на вакантните длъжности е необходимо да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 и ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ).

3. Размер на месечното възнаграждение:

В съответствие със заповед № ОХ-30/14.01.2021 г. на министъра на отбраната, размерът на основното месечно възнаграждение е не по-малък от 1016 лева.

4. Длъжностни лица, отговорни за провеждането на конкурса:

4.1. Командирът на военно формирование 22980 – София, за длъжностите във военно формирование 22980 – София и военно формирование 52210 – Банкя, съгласно Приложения № № 1 и 2.

4.2. Командирът на военно формирование 28860 – Горна Малина, за длъжностите във военно формирование 28860 – Горна Малина, съгласно Приложение № 3.

5. Място на провеждането на конкурса:

– във военно формирование 22980 – София – за длъжностите във военни формирования 22980 – София и 52210 – Банкя; – във военно формирование 28860 – Горна Малина – за длъжностите във военно формирование 28860 – Горна Малина.

6. Начин на провеждане на конкурса:

– проверка на подадените документи;

– допускане до участие;

– провеждане на изпити;

– класиране на кандидатите;

– събеседване с кандидатите издържали изпитите.

7. Необходими документи.

Кандидатите за вакантни длъжности подават заявление до командирите на съответното военни формирования по т. 1 от обявата, чрез структурите на Централно военно окръжие /ЦВО/. Заявлението се попълва четливо, като задължително се посочват актуален адрес за кореспонденция, телефонен номер и e-mail. Към заявлението се прилагат следните документи:

7.1. Автобиография;

7.2. Копия от документи за придобити образование, допълнителна квалификация и правоспособност, които се изискват за длъжността;

7.3. Копие на документ, удостоверяващ продължителността на професионалния опит (ако притежават такъв);

7.4. Декларация за наличие на обстоятелствата по чл. 141, ал. 1, т. 5, 6 и 7 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

7.5. Декларация, че желаят да бъдат приети на военна служба с по-ниско военно звание от притежаваното от тях в запаса (ако притежават по-високо);

7.6. Съгласие за предоставяне и обработка на лични;

7.7. Удостоверение от съответната структура на ЦВО, където се водят на военен отчет, от което да е видно основанието за прекратяване на договора за военна служба и датата на отчисляване от списъчния състав (при условие, че са изпълнявали военна служба);

7.8. Свидетелство за съдимост за работа в МО;

7.9. Удостоверение от съответната структура на ЦВО, където се водят на военен отчет, от което да е видно, че са на служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при условие, че са сключили договор за служба в доброволния резерв);

7.10. Експертно решение, удостоверяващо годността за военна служба, издадено от Централната военномедицинска комисия (ЦВМК) към Военномедицинска академия (ВМА). Кандидатите преминават медицински прегледи във Централна военномедицинска комисия (ЦВМК) или Функционалните военномедицински комисии към ВМА, в съответствие с чл. 3 от Наредба № Н-6/13.02.2018 г. за Военномедицинската експертиза.

При преминаване на медицински прегледи за издаване на експертно решение от ЦВМК, кандидатите да представят документите, съгласно чл. 21, ал.1 от Наредба № Н–6/13.02.2018 г. на министъра на отбраната /писмонаправление от военното окръжие, лична карта, военноотчетна книжка на служилите военна служба, лична амбулаторна карта, заверена с печат от личния лекар, етапна епикриза от личния лекар (с отразени минали заболявания, операции, травми, алергии, диспансеризация, фамилна анамнеза и проведени имунизации) и медицинско удостоверение от психодиспансер/.

7.11. Протокол от проведена психологична оценка.

Кандидатите преминават оценка на психологическата пригодност в Лаборатория за психично здраве и превенция (ЛПЗП) към ВМА, в съответствие с чл. 6 от Наредба Н-3/03.02.2020 г. за психологическото осигуряване в Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на Министерство на отбраната и Българската армия.

7.12. Копие от военноотчетната книжка, страници 2 и 3, 8 и 9 (ако имат такава);

7.13. Други документи, свързани с изискванията за заемането на длъжността (копие от свидетелството за правоуправление на МПС, за завършени курсове за военноотчетната специалност и др.).

В заявлението си кандидатите могат да посочват до 3 (три) позиции (длъжности) от приложения №№ 1, 2 и 3.

8. Място и срок за подаване на документи.

8.1. Кандидатите за вакантните длъжности, посочените в приложения №№ 1, 2 и 3, е необходимо да подадат лично писмено заявление, с приложените документи към него /без тези по т. 7.7, 7.8, 7.9 и 7.10/, до командирите на военни формирования, посочени в т. 1, чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО) по постоянен адрес на местоживеене в срок до 25.03.2022 г. включително;

8.2. Кандидатите за приемане на военна служба след подаване на заявлението и необходимия комплект документи се задължават в 3 (три) дневен срок от промяна на посочената в заявлението информация за начин на комуникация (адрес за кореспонденция и телефон за контакт) писмено да уведомят структурите от Централно военно окръжие за настъпилата промяна на персоналните данни за контакт;

8.3. До 21.04.2022 г. структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) изпращат комплектовани документите на кандидатите, отговарящи на изискванията за допускане до участие в конкурса до длъжностните лица, отговорни за провеждане на конкурса, посочени в т. 4.

9. Допускането до участие в конкурса включва:

– проверка на подадените документи;

– изготвяне на поименен списък на кандидатите;

– допускане до конкурс на кандидатите, отговарящи на изискванията;

– писмено уведомяване (на посочения адрес за кореспонденция, по

телефон или e-mail) на допуснатите кандидати за датата и мястото за

провеждане на конкурса;

– връщане на документите на кандидатите, които не са допуснати до

участие в конкурса, с мотиви за отказа.

10. Период за провеждане на изпитите:

От 09.05.2022 г. до 13.05.2022 г. включително, по предварително разработен график.

11. Изпитът включва:

– тест за проверка на общата култура;

– изпит за определяне на физическата годност;

Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 120 (сто и двадесет) минути.

Изпитът за определяне на физическата годност се провежда в съответствие с „Ръководство по физическа подготовка и организиране на спортната дейност във въоръжените сили на Република България” (обявена с МЗ № ОХ–370/02.05.2018 г.) и включва:

– упражнение № 2 (бягане „Совалка” 10х10 метра);

– упражнение № 3 (крос 1000 метра);

– упражнение № 11 (коремни преси за 90 секунди);

– упражнение № 12 (лицеви опори за 90 секунди).

Нормативите към изпита за определяне на физическата годност са показани в Приложение № 4.

12. Критерии и ред за формиране на състезателния бал на кандидатите, допуснати до участие в конкурса – съгласно Приложение № 5.

Не се допускат до класиране за вакантните длъжности и отпадат от конкурса, кандидатите:

– получили по-малко от 40 (четиридесет) точки на теста за обща

култура, равняващи се на оценка „Слаб” („Неудовлетворителен”);

– получили под 200 точки на изпита за определяне на физическата

годност или под 30 точки на отделен норматив, равняващи се на оценка

„Слаб” („Неудовлетворителен”).

– за които преди датата на провеждане на конкурса не е удостоверено

„психологично пригоден за приемане на военна служба”

(от протокола, издаден от Центъра по психично здраве и превенция (ЦПЗП) към Военномедицинска академия (ВМА).

13. Събеседване с кандидатите, издържали изпитите.

С кандидатите спечелили конкурса се провеждат беседи за предлагане на длъжности. Кандидатите се уведомяват за датата, часа и мястото за провеждане на събеседването и резултатите от конкурса. Неявилите се кандидати на събеседване отпадат от конкурса.

В съответствие с чл. 141, ал. 1, т. 2 от ЗОВСРБ, кандидатите за войници, спечелили конкурса се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 40 (четиридесет) години.

14. Ред за обжалване.

Кандидатите имат право на жалба пред длъжностното лице, до което се подава заявлението, в 7-дневен срок от запознаването с класирането. Длъжностното лице се произнася в 14-дневен срок от получаването на жалбата. Решението му е окончателно.

15. Сключване на договори за военна служба.

15.1. Сключването на договорите за военна служба, приемането на военна служба и назначаването на длъжност на класираните кандидати се извършва след изтичането на сроковете за обжалване.

15.2. След сключването на договора за военна служба:

– лицето, което притежава изискващото се за длъжността разрешение

за достъп до класифицирана информация, се приема на военна служба и се

назначава на длъжност;

– лицето, което не притежава изискващото се за длъжността разрешение за достъп до класифицирана информация, се приема на военна

служба, назначава се на длъжност и се взема в разпореждане по специален щат на министъра на отбраната до издаването на изискващото се разрешение или отказ.

16. Телефони за контакти:

– военно формирование 28860-Горна Малина: 02/92 29810 и 02/92 29812;

– военно формирование 22980-София:02/92 28316 и 02/92 28300;

ПРИЛОЖЕНИЯ:

1. Приложение № 1 – Списък на вакантни войнишки длъжности във военно формирование 22980 – София, за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина – 1 (един) лист, некласифицирано;

2. Приложение № 2 – Списък на вакантни войнишки длъжности във военно формирование 52210 – Банкя, за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина – 1 (един) лист, некласифицирано;

3. Приложение № 3 – Списък на вакантни войнишки длъжности във

военно формирование 28860 – Горна Малина, за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина – 2 (два) листа, некласифицирано;

4. Приложение № 4 – Нормативи за изпита по физическа подготовка – от 9 (девет) листа, некласифицирано;

5. Приложение № 5 – Критерии и ред за формиране на състезателния бал на кандидатите – от 3 (три) листа, некласифицирано.

КОМАНДИР НА СЪВМЕСТНОТО КОМАНДВАНЕ НА СИЛИТЕ

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ВАЛЕРИ ЦОЛОВ

Източник: otbrana.com

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани