Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Рейнджъри не оставят шанс на терористи  и бандити

Харм Айзерман:
Видях с какво разполага БългарияHarm Aizeman

Много съм доволен, че видях с какво разполага Военната полиция на България и как може тя да ни помага, ако се наложи, в ситуации, когато се изискват специални умения и подготовка на личен състав. Това сподели за военните медии Харм Айзерман след демонстрационните действия на българските военни полицаи.


Впечатлен съм от всичко, което беше показано, специално демонстрацията с рапела – спускането от сграда, посочи гостът. „Направи ми впечатление, че се използват модерни тактики и процедури, при което екипът общува без говор, само с жестове. Знаем, че подразделението е малко – 20 човека. Те се справиха чудесно“, заяви Айзерман.


По думите му това подразделение е необходимо да има различни типове оръжия, за различни случаи. При това те да са модерни, каквото е въоръжението на българските военни полицаи. Така те ще могат да отговарят на новите предизвикателства, защото със стари оръжия и стари екипировки не може да се действа съобразно обстановката, поясни гостът.


„Обръщам внимание, че само по себе си оръжието не върши работа. Трябва да са добре подготвени и мотивирани хората, които използват това оръжие – за да се получи добър резултат. Само купуване на ново оръжие не върши работа“, изтъкна той.


Айзерман коментира и очакваните резултати от работата на форума в София. Военната полиция освен че изпълнява полицейски функции, подкрепя войските и ги поддържа, затова е много важно да насочим нашите усилия и всички документи, които се правят по време на панела, за да бъдат запознати командирите как може да бъде използвана Военната полиция за изпълнение на техните задачи, посочи Айзерман. По думите му най-новото през последните години е, че в повечето операции военната полиция се използва предимно за граждански мисии, където полицейските функции са много важни, а армейските структури не могат да вършат тази дейност. „Тогава именно Военната полиция е инструментът, с който могат да се решават тези проблеми в мисии зад граница, където, примерно, дори и местната полиция не може да си свърши работата. А армията, войските, които се изпращат на операции, ползват военнополицейски способности, за да решават проблемите на операцията“, обоснова се гостът.


Той коментира и още една полза от форума, по време на който се срещат колеги от Военната полиция в различни държави. „Всеки знае с какво разполага, всеки знае другият с какво може да му е от полза. Не е нужно всяка държава да притежава всички способности, но ще знаеш, че има такъв партньор, който може да ти помогне“, обобщи Харм Айзерман.
 

Впечатлява

spec policiq 2
Тихо и бързо, със спускане от покрива по фасадата на сградата, рейнджърите атакуваха ''бандити'' през прозореца на помещението.
щи умения като във филмов екшън по залавяне на терористи и бандити демонстрираха българските военни полицаи пред десетки гости от държави от Алианса. Зрелищната тренировка се състоя в рамките на военнополицейския панел на НАТО, чийто домакин е България. 


Форумът заседава в София от 14 февруари до днес. Проявата беше открита от директора на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов и началника на военната полиция в Съюзното командване по операциите на НАТО в Брунсум, Холандия, Харм Айзерман, който е председател на военнополицейския панел. Те отбелязаха значението на форума, който обсъжда въпроси, свързани с изградените военнополицейски способности на страните от НАТО, което да подпомогнте практическото изпълнение на военнополицейската доктрина.


По време на демонстрациите в рамките на панела българските военни полицаи показаха върхови способности и модерна техника и екипировка. Участници в екшъна бяха рейнджърите от сектор „Издирване и задържане“ към регионална служба „Военна полиция“ в София. Те демонстрираха няколко вида тактически действия.


Едно от тях беше принудително спиране на автомобил и задържане на лицата в него. С вой на сирена пристигна военнополицейски автомобил. Със силни викове „Полиция! Да ти виждам ръцете! Отваряй вратата!“, бойците изкараха заподозрените“ лица от спрения автомобил. Претърсиха ги и ги „закопчаха“ с беле

spec policiq
Със светкавични действия военните спецполицаи неутрализираха ''нарушителя''
зници.


В следващия показ рейнджърите щурмуваха сграда чрез тактически способ рапел. Тъй като от входните врати не можеше да се влезе в зданието, където се криеха бандитите, рейнджърите се спуснаха по въжета от покрива по фасадата. Един от воините се придвижваше надолу с главата. Той внимателно разузнаваше през прозорците къде се крият „лошите“ и когато ги забеляза, тричленният воински екип нахлу в помещението, като не остави никакви шансове на заподозрените.


При третата част на демонстрацията екип от военни полицаи проникна в сграда, за да освободи от взет за заложник високопоставен служител на Българската армия. Щурмът, съпроводен във финалната си фаза със стрелба, беше успешен и похитителите бяха заловени.


Участниците в панела разгледаха също въоръжението и техниката на служба „Военна полиция“ – пистолети, автомати, снайпери, оптика, както и бронирани машини „Пустинна котка“ и други автомобили, които военните полицаи използват във всекидневието си.


Някои от машините са били на мисия

polkovnik DimitrovСред техниката, която представяме пред гостите, има и машини, които са били на мисия, каза директорът на Регионална служба „ВП“ в София полковник Валентин Димитров. Въпреки това бойните возила впечатлиха присъстващите с отлично поддържания си вид.


Бронираната техника, която експлоатираме, е сравнително нова, сподели полковник Димитров. „Тя е нова и за Българската армия като цяло. Експлоатацията е осигурена. Техниката е надеждна. Съставът е също така много добре подготвен, обучен е, успява и умее да я поддържа“, допълни той.


По време на експлоатацията в Афганистан се оказа, че тази техника е изключително надеждна, подходяща за действия във всякакви атмосферни условия, обясни полковник Димитров. По думите му бронираните машини осигуряват необходимата защита на личния състав да изпълнява спокойно задълженията си. Според офицера, военните полицаи имат нужда и от допълнителна техника от този тип, за да изпълняват предвиденото по закон придобиване на способности.


Служба „ВП“ е структура, която е много специфична, дори сред военните полиции в НАТО трудно би могло да се намери аналог по способности, функции и задачи, които тя изпълнява, коментира полковник Димитров. По думите му службата има сертифицирана рота, която е достигнала пълна съвместимост със силите на Алианса. Това означава, че няма никакви пречки да изпълнява каквито и да било съюзни задачи. Като пример полковник Димитров напомни, че през 2015 г. служба „ВП“ изпрати свои представители за участие в най-голямото учение на НАТО за последните години – Trident Juncture 2015. Имахме взвод „ВП“, който участваше в това учение на територията на Португалия, заяви офицерът.
 

Среща на бойни другари

sreshta na boini drugariНа трогателна среща на бойни другари станаха свидетели участниците в панела. По време на демонстрациите майор Иван Илиев от Регионална служба „Военна полиция“ видя сред присъстващите свой колега от Хърватия – майор Синиша Марич, с когото заедно са били на мисия в Афганистан през 2009 г. 


Беше ми много приятно да видя колегата сред гостите, заяви майор Илиев. Той е бил три пъти на мисия – в Ирак през 2005 г., в Афганистан през 2009 г. и в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево през 2013.


 „На мисия нещата са истински и реални, и човек няма право на грешки. Затова се обучаваме ежедневно, за да можем, като отидем там, да се върнем всички заедно, колкото сме отишли“, допълни майор Илиев.

Холандка укроти пясъчната котка

Холандката Ан от Кралската военна полиция (Koninklijke Marechaussee) шофира една от машините „Пясъчна котка”. Докато останалите участниholandkaци в панела разглеждаха техниката, русата дама с овладяна решителност зае шофьорското място. Даде газ и докато колегите й с усмивка и шеговити реплики: „Внимание, жена зад волана!“, се отдръпнаха, за да й направят път на плаца, тя уверено потегли. При това без излишен форсаж!


След като направи кратка обиколка по алеите на регионалната служба, машината кротко се завърна и елегантно паркира там, откъдето беше тръгнала. Ан беше укротила пясъчната котка.
За първи път карам такава машина, вози много гладко, като обикновена лека кола, сподели холандката за в. „Българска армия“. „Широка е и като натиснеш спирачката, се усеща, че е тежка, но е много добра. Може да бъде много полезна по време на мисия. В нашата военна полиция в Холандия нямаме такава машина, разчитаме на други бронирани превозни средства“, каза Ан.
Тя е за първи път в България. От това, което видях досега, мога да кажа, че българската Военна полиция се отличава с много голям професионализъм, имате много високо ниво на умение и сте много-много гостоприемни, чувстваме се много добре приети тук, сподели холандката.

 

Стоим добре сред колегите от НАТО

– Г-н бригаден генерал, какви резултати очаквате от форума?

brigaden general Borislav Sertov
– Военнополицейският панел на НАТО се провежда два пъти в годината. Целта е на експертно ниво – началници на отдели, хора, които готвят стандартизационни, доктринални документи, които са свързани с военнополицейско осигуряване, да се събират и на практика да реализират решенията на началниците на Военната полиция. Миналата година срещата се проведе във Виена, по-миналата – в Берлин. На тези конференции началниците на военни полиции взимат решения какви доктринални документи ще се изготвят – концепции, стратегии. 


По принцип гостите ни са разделени на четири групи. Първата група решава въпросите с военнополицейската терминология. Втората група се занимава с политиката на стабилизиране на полицейските сили на НАТО. Третата група работи по доктрините. Четвъртата е за поуки от практиката, които сме установили и анализирали по време на нашето участие в мисии зад граница. 


Гордея се, че това събитие тази година се случва в България. Наши гости са много сериозни военни полицейски сили като италианските карабинери, жандармерията на Франция, холандската Кралска военна полиция. Имаме представители от САЩ, Великобритания. Участват 20 натовски страни и 5 партньорски държави, така че сме на път да поставим рекорд по брой участници като наши гости. 


– По време на демонстрациите чухме и аплодисменти как можем да ги разчетем?


– Лично съм много благодарен на момчетата от сектора за издирване и задържане, които се представха наистина много професионално. Впечатлиха гостите и получиха много ласкави оценки от нашите партньори. Тази група е включена в националния план за противодействие на тероризма заедно със специализирания отряд за борба с тероризма на МВР. Момчетата тренират заедно с колегите си от МВР. Вижда се с просто око, че те се развиват и съм много доволен от това.


– Къде се намира българската Военна полиция в сравнение с останалите съюзнически служби?


– Смело мога да заявя, че не отстъпваме по нищо. Партньорите ни и с тези аплодисменти доказаха, че това, което видяха, напълно ги удовлетворява и им харесва. Стоим добре, особено в Източна Европа и на Балканския полуостров, службата е просто пример за развитие.NATO zasedava


Поддържаме много тесни контакти с колегите ни от Румъния, от Сърбия и Македония. Като, така да се каже, доайен и като служба, която е с много голям авторитет в Източна Европа са и нашите партньори в Полша.


Тук са ръководителите на двата центъра за усъвършенстване на военните полиции. Единият се намира в Бидгошч в Полша. Началникът – полковник Грегор Вашилевски, е тук. И вторият център, който е за усъвършенстване на военните полиции, се намира във Виченца. Началникът също му е тук. Той е за определяне на политиката за стабилизиране на полицейските сили.
С тези структури работим чудесно като взаимодействие и аз съм горд, че такива развити и важни за страните си служби като италианските карабинери, френската жандармерия и холандската Кралска военна полиция ни имат за партньори. Поддържат много тесни връзки с нас. 


В момента разработваме всички доктринални документи, които са свързани с нашето бъдещо развитие, с цел да улесним и командващите операциите в мисии зад граница. Продуктът на този наш труд всъщност най-добре ще се усети в двете съюзни командвания на НАТО, чиито представители са тук. Съюзното командване за трансформациите и Съюзното командване по операциите са изпратили своите представители на този военнополицейски панел в България.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани