Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръцките власти спасиха стотици мигранти край остров Крит

[post-views]
Гръцките власти спасиха стотици мигранти край остров Крит

GARCIA_MIGARANTI_RAZMIRICI_03_06_16

Нов случай с потънала лодка с имигранти в Средиземно море. Гръцката брегова охрана съобщи, че извадила от водата край остров Крит над 340 души. Не е ясно колко хора е имало в потъналия плавателен съд, но според експерти лодката е с капацитет от 700 места.
Това е вторият случай за седмицата в района на гръцките острови в Йонийско море. По рано през седмицата гръцката брегова охрана спаси 29 души, сред които и три деца, край остров Лефката. С последния случай вече може да се говори за откриването на нов мигрантски маршрут между Гърция и Италия, след като този от Турция през Западните Балкани към Европа, беше затворен, коментират експерти. При друг инцидент с мигранти, но край бреговете на Либия, морето изхвърли телата на най-малко 100 души. Според данни на ООН от началото на годината в Средиземно море са намерили смъртта си повече от 2500 души. Със затоплянето на времето се очакват да се увеличи потока от мигранти през Средиземно море, а и с това смъртните случаи.
В същото време расте и напрежението сред мигрантите в лагерите на гръцките острови, които в много случаи не покриват необходимите стандарти за живот.
Късно снощи в лагера на гръцкия остров Лесбос пострадаха 70 души, а стотици останаха без покрив над главата, след избухването на сблъсъците между имигранти от Афганистан и Пакистан. Двете групи се обвиняват в кражби и сексуално посегателство.
В центъра на остров Лесбос, някога бежански лагер, е предназначен за мигранти, на които им е бил отказан статут на бежанци и които са в очакват да бъдат върнати в Турция. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани