Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спорните теми за Великобритания: Икономика имиграция и сигурност

[post-views]
Обществени нагласи: 60% от британците подкрепят нов референдум за Брекзит

LONDONИкономика

Икономиката на страната ще е по-добре в ЕС, заради единния пазар и облагите от него, твърди лагерът за оставане. Опонентите са на обратното мнение, и смятат, че икономиката ще разцъфти, особено след като Великобритания спре да плаща за членството си.
По темата и икономически експерти са разединени. Но като цяло световните финансови институции предупреждават, че Брекзит ще има негативни последици за глобалната икономика, но преди всичко за британската. Рецесия, обезценяване на паунда, загуба на работни места и според финансовия министър Озборн ще се отвори дупка в Бюджета от 30 милиарда Евро.

Имиграцията

Имиграцията. Изключително наболяла тема, и може да се каже, че именно този проблем беше в основата на референдума. Защитниците на тезата за оставане в ЕС казват, че излизането от него ще засегне британците, които живеят в страните от Съюза.
Имиграцията е извън контрол именно заради Европейски съюз и клаузата за свободно движение на хора, заради социалните придобивки, твърдят от лагера за напускане.
Според експертите при всички случаи излизането ще има негативен ефект както за британците живеещи в чужбина, така и за гражданите от други страни е ЕС, които живеят на острова, категорични са експертите.

Сигурност

Лагерът за оставане в ЕС предупреждава, че излизането на Великобритания увеличава риска за Война в Европа. Брекзит е добра новина за ИДИЛ и Русия. Позицията на привържениците на другия лагер е, че извън ЕС Великобритания ще е по безопасно място, заради анти-демократичните тенденции в Брюксел. Европа иска да създаде армия, с което страната ще загуби позицията си на европейска военна сила.
За експертите и двата лагера преувеличават. Първо Обединеното кралство е член на НАТО излизането няма как да промени това. Идеята на ЕС за общоевропейска армия не е актуална, а Великобритания има право на вето в Европейския съвет, където могат да се вземат подобни решения. Русия е страната, която почти няма отношение към референдума, поне в официалните канали на информация.
Лагерът, който е за оставане в ЕС е на мнение, че икономиката на UK ще е по-добре да e част от общо-европейската, като част от единния пазар и всичките облаги от него, затова цената за членство си заслужа. Тези, които искат напускането на съюза обаче казват, че икономика на Обединеното кралство ще разцъфти. Парите, които даваме за ЕС ще отида в националната здравна система, казват те.

Най-ново

Единична публикация

Избрани