Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 1 година

[post-views]
Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 1 година

Росица КОЛЕВА

Първият български военен научноизследователски кораб (НИК) с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза една година от влизането си в състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Честването започна с церемония по издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване на борда на плавателния съд в присъствието на началника на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, командването на кораба и целия екипаж. След ритуала с награди бяха отличени членове от плавсъстава. За рождения ден на НИК 421 ръководството на „Булярд корабостроителна индустрия“ връчи плакет на командира му капитан II ранг Николай Данаилов.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ бе придобит от Морското училище точно преди година, когато получи и своето име. Негова кръстница стана номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова. В момента НИК 421 е на ремонт в „Булярд корабостроителна индустрия“ и се подготвя за тазгодишната експедиция до Антарктика. На борда му родните полярници от Българския антарктически институт (БАИ) заедно с екипажа от Морското училище ще стигнат до българската база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън.

С осигуряването на националните антарктически експедиции със „Св. св. Кирил и Методий“ България за първи път ще бъде равна на другите държави в изследванията си на Ледения континент. Корабът е мечта за поколения български антарктици и учени, които досега нямаха научноизследователски плавателен съд, с който да правят проучвания.

След края на ремонта освен научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания, с НИК 421 ще бъдат обезпечавани и изследвания в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, БАИ, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации. Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите в Морското училище.

Най-ново

Единична публикация

Избрани