Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

IMG_8566Народният театър „Иван Вазов” и още 5 театъра от балканските страни положиха основите на Асоциация на балканските национални театри (АБНТ). Директорът на първата ни сцена Мариус Донкин и представители на театрите от Македония, Албания, Косово, Словения и Румъния подписаха меморандум за създаването на асоциацията, чиято цел ще бъде да обедини усилията и добрите театрални практики. Съгласие да се присъединят са дали Турция, Сърбия и Гърция. Те не дойдоха в София, но ще подпишат меморандума в идните седмици. 

На всеки две години Асоциацията ще организира Форум на балканските национални театри, а домакинството ще е на ротационен принцип. Първият домакин – през 2020 г., ще бъде Народният театър на България, когато се навършват и 170 години от рождението на неговия патрон – Иван Вазов. Идеята за този форум е на Мариус Донкин, който стана и първият му председател.
„Асоциацията е ефикасен път за комуникация, творчески живот и сътрудничество. Между всеки театрален форум ще организираме работни срещи за драматурзи, сценографи, комуникации, включително размяна на автори, заглавия, гостувания и дори актьори”, каза Мариус Донкин.

„Всички имаме сходни проблеми, разликите са малки, а това, което споделяме заедно – е голямо. Надявам се, че обединяването ни ще се развие и ще става все по-голямо”, каза Агон Мифтари, артистичен директор на театъра на Косово.

Според директора  на Националния театър в Букурещ Йон Карамитру в тази зона на Балканите имаме какво да покажем на западния театър, а обединяването ще ни помогне да преминем границата между нас и Запада. Темите и проблемите ни са общи, но не и решенията, които се надяваме да намерим заедно. „Това е единствената зона в Европа, където все още съществуват национални театри – силен аргумент гласът ни да бъде чут. Надявам се животът на асоциацията да не бъде прекратен с края на мандатите на съответните директори, а общата кауза да продължи”, каза Адриана Попеску, театрален мениджър от Румъния. По предложение на директора на Албанския национален театър Хервин Чули,членовете на асоциацията се обединиха около идеята всеки от театрите да подпомага финансирането на форумите с годишна вноска в р азмер на 5000 евро.
От тук нататък освен присъединяването на нови държави предстои АБНТ да изработи статут и да предложи бъдещи проекти. През 2020 г. ще се проведе балкански театрален форум у нас.

Мариус Донкин стана и първият председател на асоциацията

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани