Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В присъствието на Путин и Ердоган Газпром завърши морския участък на „Турски поток“

[post-views]
Започна срещата на Ердоган и Путин в Сочи

Putin_ErdoganРуската енергийна копания „Газпром“ завърши изграждането на морския участък на газопровода „Турски поток“. Президентите на двете страни Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин взеха участие на церемонията по завършването на този етап от проекта.

По команда на руския президент Владимир Путин ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер разпореди кораба „Пионерски дух“ да спусне тръбата за газопровода, със слагаш край връзка във водата.

Руският държавен глава изрази благодарността си към турския му колега Реджеп Тайип Ердоган за цитирам политическата воля и мъжество и посочи, ползите от газопровода за Турция.

Владимир Путин –президент на Русия:

„Без никакво съмнение газопровода ще се отрази на геополитическото положение на Турската република.“

Русия е дългосрочен приятел на Турция и вече се доказа, като надежден доставчик на природен газ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще продължи да изгражда отношенията си Русия, независимо, че е подложена на силен натиск от вън, от който никой няма да спечели.

Газпром започна изграждането на морския участък на газопровода „Турски поток“ през май 2017 г. Тръбопроводът с дължина 930 км се простира по дъното на Черно море до брега на Турция. Предстои да бъде изградена сухопътна транзитна връзка до границата на Турция със съседни страни с дължина 180 км.

Турция е вторият по големина експортен пазар на „Газпром“ след Германия. Понастоящем руският газ се доставя до Турция чрез газопровода „Син поток“ и Трансбалканския коридор.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани