Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Украйна: Русия с нова масирана ракетна атака

[post-views]
Украйна строи барикади и копае окопи, фокусира сe върху отбраната

Русия продължава с ракетния терор срещу Украйна. През деня украинските власти вдигнаха под въздушна тревога повечето големи градове на страната включително и столицата Киев. Все още няма яснота за точните мащаби на разрушенията от последната въздушна атака, която идва часове след масирания артилерийски обстрел срещу южния град Херсон.

През деня сирените на противовъздушната отбрана на Украйна се включиха в цялата страна, като властите призоваха хората да потърсят сигурно убежище, заради по думите им поредната Руска ракетна атака от началото на инвазията.

Според властите в Запорожка област най-малко двама души са загинали при ударите, разрушени са няколко жилищни сгради, а украинската противовъздушна отбрана е успяла да унищожи част от руските ракети.

Съобщения за разрушения идват и от района на столица Киев, като при въздушната атака е засегната критична инфраструктура, което е оставило без жилите на северния град Суми. През последните часове жертва на масиран артилерийски обстрел стана и южния град Херсон. През последните седмици руската армия значително увеличи въздушните си атаки срещу Украйна, с което според военни експерти, е опит да компенсира за тежките загуби на бойното поле.

Врагът използва студа като оръжие, но ние трябва да направим всичко възможно, за да оцелеем през тази зима, колкото и трудно да е това,  призова украинският президент Володимир Зеленски в традиционно си обръщение към сънародниците си.

Независимо от активните военни действия, които според западните военни експерти, започват да забавят темповете си, най-голямото предизвикателство за Украйна остава именно Зимата, като заради продължаващите руски ракетни атаки, милиони живият без ток, отопление и вода.

На фона на масирана въздушна кампания, през деня дойде информация за експлозии в две военни летища на територията на Русия, от които се предполага, че се използват от стратегически бомбардировачи на Москва за нанасяне на удари по цели в Украйна.

По данни на местните медии най-малко трима души са загинали и шестима ранени при експлозия на танкер с гориво на военното летище в град Рязан, югоизточното от Москва. Други два са ранени пак при експлозия на летище в Саратовска област. За сега не са ясни причините за инцидента, като и двете бази се намира на стотици километри от фронта в Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани