Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания, Норвегия и Ирландия признаха Палестина

[post-views]
Испания, Норвегия и Ирландия признаха Палестина

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестина за независима държава в рамките на координирано усилие да окажат международен натиск върху Израел да смекчи разрушителния си отговор на нападението на „Хамас“ от миналата година, предаде „Асошиейтед прес“. „Това е историческо решение, което има една цел: Да помогне на израелците и палестинците да постигнат мир“, обяви испанският премиер Педро Санчес.
Близо един милион са избягалите от южния град Рафах в ивицата Газа за последните три седмици, съобщи Агенцията за палестинските бежанци UNRWA в ден, когато палестински медии съобщават за нова атака по лагер за разселени край Рафах с близо 20 загинали. „Ден след ден оказването на помощ и защита стават все по-трудни“, се казва в публикацията на UNRWA в социалната мрежа Х, призовава се и за незабавно прекратяване на огъня.
За обстрел в района говори, цитирана от в. „Аш Шарк ал аусат“, и палестинската телевизия „Ал Акса“. Самите Израелски отбранителни сили казват само, че продължават операциите си в Рафах, но без да коментират конкретни твърдения, че за пръв път са в сърцевината на града.
Израелските отбранителни сили контролират 75% от буферната зона между Газа и Египет, каза Цачи Ханегби, съветник по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи The Times of Israel. „Вътре в Газа израелските сили поеха контрола на 75% от т. нар. Филаделфийски коридор в зоната и аз смятам, че това няма да се промени. Заедно с Египет трябва да гарантираме, че контрабандата на оръжие е предотвратена от Египет в Газа“, каза съветникът. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани