Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пекин винаги е бил ангажиран отговорно с мира за разлика от някои страни, които доставят оръжия, обяви китайският министър на отбраната в Сингапур

[post-views]
Китай

Пекин винаги е бил ангажиран със запазването на мира с подобаващата за целта отговорност за разлика от някои страни, които доставят оръжия, обяви днес китайският външен министър Дун Цзюн по време на речта си на 21-вата конференция за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, предаде Ройтерс.

Той допълни, че Китай упражнява строг контрол върху военния си и гражданския си износ. Дун Цзюн е един от водещите оратори на форума.

„Китайската ядрена политика е възможно най-стабилната, като е постоянна и предвидима. Що се отнася до глобалната сигурност, китайските въоръжени сили са поели инициативата да понесат повече отговорности, да участват активно в опазването на мира, както и в борбата с тероризма“, каза още военният министър.

„Тук, в Азиатско-тихоокеанския регион, хората са независими и разчитат на себе си. Те са „отблъснати“ от опитите да бъдат въвлечени в конфронтации и желаят да живеят в един равнопоставен и многополюсен свят. Всяка една държава в Азиатско-тихоокеанския регион трябва да осигури развитие и стабилност“, допълни Дун Цзю.

Той подчерта, че Китай е отворен за още по-активно военноморско сътрудничество и обмен с армиите на други държави, които да се градят върху взаимно доверие и многообхватна дейност.

Според него настоящата ситуация в Южнокитайско море като цяло е стабилна, но някои страни са нарушили двустранни споразумения, както и собствените си ангажименти, като съзнателно провокират инциденти и създават погрешни представи.

„Надявам се, че определени държави ще осъзнаят ясно къде има външни интереси, ще се върнат на правилния път на диалога и ще работят поотделно с други страни от региона, за да превърнат Южнокитайско море в море на мира“, обяви той, като добави, че Пекин е отдаден на мисията за мирно приобщаване на Тайван, но тази възможност е подкопавана от чужди сили и от „сепаратисти“.

„Ние ще предприемем решителни действия да ограничим независимостта на Тайван и да гарантираме, че заговорът никога няма да успее“, заяви Дун в Сингапур.

По-рано агенциите предадоха, че пристигналият на конференцията „Диалог Шангри-Ла“ президент на Украйна Володимир Зеленски планира среща с китайския военен министър, за да убеди Пекин да изпрати свой представител на мирната конференция за Украйна в Швейцария в средата на този месец.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани