Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украински обстрел по Белгород

[post-views]
Украинските военни са свалили 4 разузнавателни дрона и една балистична ракета в Одеска област, съобщи областният управител

Институтът за изследване на войната съобщава, че украинската армия успешно е поразила зенитно-ракетна батарея С-300 или C-400, намираща се северно от Белгород на руска територия. Предполага се, че ударът е бил нанесен с ракета от американска пускова установка HIMARS.

Самата руска армия твърди, че украинците удрят Белгородска област с HIMARS след частичната отмяна за използване на американско оръжие по руска територия.

Основният източник на информацията за успешния удар по зенитно-ракетната батарея е украинският телеграмен канал „Шпионско досие“, който публикува снимки и видео на горящата батарея.

Друг украински телеграм канал геолокализира снимките, като ги свърза с околностите на село Киселево край Белгород, а руски военни блогъри косвено потвърдиха удара, като съобщиха, че са унищожени две пускови установки С-400 и влекач с ремарке.

Киселево се намира на 12 километра на североизток от Белгород, на 80 километра от Харков и на 50 километра от най-близката точка на контролираната от Украйна територия.

Институтът за изследване на войната следвайки военни наблюдатели от двете страни, предполага, че ударът е нанесен именно с HIMARS, тъй като до Киселево други системи не могат да достигнат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани