Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хладнокръвието на пехотинците печели битките

[post-views]
Хладнокръвието на пехотинците печели битките

Най-важното за ефективни действия в екип е да потиснеш егото си

Хладнокръвието на пехотинците печели битките
Трите пехотни взвода са строени и готови за действие преди да получат команда „По машините“. Фото: Иван Иванов, КЛП

Пехотинците действат като юмрук – смело, в боен ред и с много хладнокръвие. Трябва да знаеш кога да напуснеш укритието си, в което си стоял часове, а понякога и денонощие, и да нанесеш смъртоносен удар при добре планирана контраатака. За това се изискват хладнокръвие и усещане за точния момент, когато да натиснеш копчето и да решиш да излезеш от зоната си на комфорт и да атакуваш. Решението се взема от командира и в този момент то е винаги единственото вярно. Защото единаците в пехотата не оцеляват – най-важното за ефективни действия в екип при пехотатата е да потиснеш егото си.

Пехотинец под прикритие държи на прицел вражеска цел.

Философията на пехотинците бе изпробвана преди дни на полигон „Дивдядово“ край Шумен, когато се проведе процедура по оценка на бойните способности на механизирана рота за участие в състава на многонационално формирование на територията на Република България „Бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса (EVA)” от състава на 29-и механизиран батальон – Шумен, на 5-о бригадно командване – Плевен.

Медици изнасят ранен свой събрат от бойното поле.

През първия ден на проверката по демонстрирането на бойните способности командирът на ротата капитан Мартин Иванов изнесе брифинг и проведе строеви преглед на личния състав от контингента и проверка по документи. В следващите два дни общо 150 военнослужещи с 11 единици верижна и 18 единици колесна техника играха ротно тактико-специално учение на тема: „Действия на механизирана рота от състава на многонационална бойна група в отбранителна операция“. Наблюдаващ учението и действията на обучаемите бе подполковник Желязко Райчев – главен експерт от Щаба на отбраната, който оценяваше действията на пехотинците, които се придвижваха, разполагаха се и действаха при отбранителна операция с три 120-мм минохвъргачни машини „Тунджа“, българско производство.

Панорама на бойните действия – пехотинците атакуват веднага след артилерийската подготовка

Комисията от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Светослав Годинов, началник на сектор „Сертифициране на формированията“ в отдел „Подготовка“, постави оценка „Боеготов“ съгласно критериите на CRЕVAL. Сертифицирането на ротата беше последният превзет рубеж, преди тя да застъпи на 6-месечно бойно дежурство в началото на август като част от Многонационалната бойна група в Ново село.

Пехотинец прикрива излизането на колегите си от машината.

Най-ново

Единична публикация

Избрани