Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония възприема политика, забраняваща напълно автономните смъртоносни оръжия

[post-views]
Япония възприема политика, забраняваща напълно автономните смъртоносни оръжия

Японското правителство възприе политика срещу разработването на напълно автономни смъртоносни оръжия, като подчерта, че използването на такива оръжия по света не бива никога да се допуска, предаде Киодо.

Страната дефинира напълно автономните смъртоносни оръжия като системи, които „веднъж активирани, могат да идентифицират, избират и поразяват цели със смъртоносна сила без допълнителна намеса от страна на оператор“.

Според високопоставен служител на външното министерство през май Токио е представило на ООН документ, в който се излага позицията на Япония по отношение на смъртоносните автономни оръжейни системи. В него се подчертава, че трябва да се запази принципът на „съсредоточаване върху човека“ и че нововъзникващите технологии трябва да се използват „по отговорен начин“.

„Необходимо е човешко участие, тъй като хората са тези, които могат да бъдат държани отговорни“ съгласно международните хуманитарни закони, заяви министерството в документа, публикуван на уебсайта му миналия месец.

 Япония смята, че в момента няма гаранции, че подобни оръжия ще бъдат използвани в съответствие с международните хуманитарни закони и страната „не възнамерява да разработва“ такива оръжия, добави министерството.

Междувременно документът засегна някои потенциални предимства на автономните оръжия, като например намаляване на човешките грешки и справяне с недостига на работна ръка, в момент, когато Японските сили за самоотбрана изпитват трудности при набирането на нови членове.

Опасенията, свързани с използването на автономни оръжия в световен мащаб нараства и се засилва стремежът към въвеждане на правила за употребата им, след като използването на безпилотни апарати стана обичайно явление в конфликти като войната в Украйна и конфликтите в Близкия изток.

„Преди оръжията с изкуствен интелект бяха научна фантастика, но сега те се превърнаха в реалност и все повече хора възприемат необходимостта от сериозно обмисляне на въпроса“, заяви друг служител на японското външно министерство.

Той допълни, че се очаква генералният секретар на ООН Антонио Гутериш да публикува това лято доклад за автономните оръжия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани