Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски призова Запада да прехваща руските ракети, както направи при иранската атака срещу Израел

[post-views]
Зеленски заяви във Великобритания, че оръжията с голям обсег са ключови за хода на войната

Украинският президент Володимир Зеленски призова международните си партньори да прехващат руските ракети и дронове над Украйна, така както беше извършено при масираната ракетна атака на Иран срещу Израел по-рано през април, предаде ДПА.

Зеленски каза това по време на участието си на среща на Европейската политическа общност във Великобритания.

Ракетите и дронове не са носители на държавен суверенитет. „Тези стъпки трябва да бъдат предприети“, каза Зеленски. Той се обърна изрично към САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Полша.

„Вашата смелост може да е решаваща за мира“, каза Зеленски.

През април с помощта на американски, британски и френски изтребители и системи за противовъздушна отбрана беше отблъсната голяма иранска атака срещу Израел с над 300 ракети и дронове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче вече отхвърли предложението на Зеленски.

„Ние няма да станем страна в конфликта. Ето защо подкрепяме Украйна в унищожаването на руските самолети, но НАТО няма да участва пряко“, заяви Столтенберг миналата седмица.

Германският канцлер Олаф Шолц също отхвърли идеята на Зеленски. Той заяви, че както това предложение, така и призива на украинския президент да се премахнат ограниченията за използване на предоставени от Запада оръжия на руска територия, „не подлежат на обсъждане“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани