Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Тад Кларк: България ни е повече от партньор, тя е наш приятел!

[post-views]
Бригаден генерал Тад Кларк: България ни е повече от партньор, тя е наш приятел!

Самолети МиГ-29, Ф-16 и Су-25 участват в тренировката „Тракийска пепелянка 2024”, която продължава до 9 август

Бригаден генерал Тад Кларк: България ни е повече от партньор, тя е наш приятел!
Министър атанас Запрянов и бригаден генерал Тад Кларк

България е повече от наш партньор, тя е наш приятел, каза командирът на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано, Италия, бригаден генерал Тад Кларк пред журналисти, след като заедно с министъра на отбраната Атанас Запрянов откриха в авиобаза Безмер

съвместната летателна тренировка

„Тракийска пепелянка 2024”. В мащабната учебна проява участват сили и средства от авиационните бази в Безмер, Крумово и Граф Игнатиево, Сухопътните войски, военновъздушните сили на Гърция и Румъния, военновъздушните сили на САЩ в Европа и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия, съобщиха от МО. Гръцките и румънските ВВС ще ползват свои летища. „Тракийска пепелянка 2024” ще продължи до 9 август и е едно от основните учения на българските Военновъздушни сили за тази година.

Под 40-градусов пек, при силен вятър премина церемонията по откриваните на тренировката в авиобаза Безмер. На обширния плац се вееха до скъсване знамената на държавите участници. Прозвучаха химните на САЩ и България. В кратки слова министър Запрянов и бригаден генерал Кларк посочиха значението на проявата в национален и съюзен формат. Присъстващите разгледаха участващите в статичен показ самолети МиГ-29, Су-25 и Ф-16.

Един от изтребителите Ф-16, които участват в летателната тренировка

Учението, което открихме заедно с генерал Кларк, е част от усилията на НАТО за усилване на сдържаността, коментира министър Запрянов пред журналисти. „Знаете, че бях член на българската делегация на срещата на високо равнище във Вашингтон. Много сериозно по време на форума, както и в декларацията се обърна внимание на

усилването на присъствието на НАТО

на източния фланг”, заяви той.

„Много съм радостен, че решенията на НАТО реално се намират в процес на практическо изпълнение. Това е доказателство, че Алиансът не се занимава само с общи политики и стратегии, а плановете, които има за отбрана, включително и на България, са осигурени с необходимите военни способности, за да защитават територията ни”, изтъкна министър Запрянов.

Бригаден генерал Кларк сподели високите си очаквания за учението, в което участват различни по тип летателни средства. „На базата на опита си от 30 години, в които летя със самолети, мога да кажа, че такива учения с различни платформи, участващи в тях, е изключителна възможност да обменим тактиките, техниките, различните процедури, които използваме. По този начин си поставяме взаимно предизвикателства и на базата на това ставаме по-добри.

Майор Кимбърли Оутън, пилот на Ф-16 и командир на звено в 555-а Експедиционна авиационна ескадрила в Авиано представя пред министър Атанас Запрянов характеристиките на самолета.

Имаме дългогодишни традиции да участваме в поредицата учения „Тракийска пепелянка”. Надявам се, че сегашната тренировка отново ще бъде така успешна, както и предишните учения”, поясни бригаден генерал Кларк.

Министър Запрянов посочи, че НАТО помага на нашите ВВС изключително много, защото съвместимостта на действията при отработване на различни задачи е жизнено важна. „Ние имаме сега МиГ-29, имаме Су-25,

с това ще воюваме, ако се наложи

Но чакаме догодина, както знаете, да пристигне новата ни бойна платформа Ф-16 и мисля, че това ще бъде един добър знак. Това пожелах на бригаден генерал Николай Русев (командир на Трета авиобаза – б. р.) – догодина, като откриваме учението, да го откриваме и с български боен самолет Ф-16 Блок 70, който да участва.”

По думите на министър Запрянов някои от самолетите, участващи в „Тракийска пепелянка 2024”, вече са изпробвали и новата писта в Трета авиобаза, която той откри предишния ден. „Да, кацнаха. Дори ние, с транспортния „Спартан”, кацнахме на Граф Игнатиево днес (16 юли – б. р.), за да вземем допълнително хора. По мнение и оценка на командира на базата пистата е в отлично състояние и ще служи дълго време за поддържане на летателната подготовка и носенето на бойно дежурство”, каза министър Запрянов.

На въпрос на в. „Българска армия” за качествата на изтребителите Ф-16 Блок 70, които България закупи, бригаден генерал Кларк коментира: „Много се вълнувам от факта, че България догодина ще придобие Ф-16 Блок 70. Днес например бях много развълнуван да видя как на новата инфраструктура на Трета авиобаза кацат МиГ-29. Радвам се, вълнувам се, че

догодина там ще кацнат Ф-16 Блок 70

Това е огромен успех, много важен етап в развитието на нашите отношения. Модификацията Блок 70 е много напреднала”.

В отговор на репортерски въпрос за войсковия район в Кабиле край Ямбол, където се очаква да се изгражда военна инфраструктура, министър Запрянов поясни: „Този проект се развива. Знаете, че сме се обърнали към агенцията на НАТО за поддръжка. Даваме сега допълнителна информация на агенцията, за да може да разработи оферта за изготвяне на проект. Фактически преди да започнем да изграждаме инфраструктурата във войсковия район в Кабиле, трябва да се одобри проект, за да знаем цената на това строителство и сроковете за неговото завършване. Работим. Това е задача, която е важна”.

Министърът напомни, че сега бойната група на НАТО с рамкова държава Италия е разположена на полигон „Ново село”, където България има съвместни съоръжения със САЩ. Той допълни: „По целия източен фланг на НАТО се строят и нови логистични бази. Те са национална инфраструктура, която ще приеме и настани съюзни войски. Плаща България и после НАТО ще трябва да ни възстанови разходите”.

На въпрос за некомплекта на личен състав във войската министър Запрянов поясни: „Различно е. Ако говорим за ВВС,

некомплектът там е около 20–22 процента

В Сухопътните войски е 30%. Въпросът с окомплектоването на Въоръжените сили трябва да го решаваме – надявам се, с новите заплати, с новите политика и действия, които предприемаме, да рекламираме военната професия”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани