Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ОБЗОР: Склад за фойерверки гори край Елин Пелин, продължават да се чуват взривове, има и пострадали

[post-views]
ОБЗОР: Склад за фойерверки гори край Елин Пелин, продължават да се чуват взривове, има и пострадали

Пожар в склад за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и гара Елин Пелин възникна тази вечер около 18:30 часа. На място се чуват гърмежи, има данни за пострадали хора. 

ОБЗОР: Склад за фойерверки гори край Елин Пелин, продължават да се чуват взривове, има и пострадали
Снимка: БТА

Частично бедствено положение 

Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в селата Гара Елин Пелин и Нови хан, съобщи за БТА Кристина Димитрова от общинската администрация.

Двама души са с животозастрашаващи изгаряния

Двама души с животозастрашаващи изгаряния са транспортирани към болница „Пирогов“ в София, съобщи за БТА Екатерина Сунгарска от Центъра за спешна медицинска помощ – София. Мъж на видима възраст 40 г. и жена на видима възраст около 30 г. са с трета степен изгаряния, което е животозастрашаващо състояние, според медиците. 

Всички големи болници в София са предупредени да очакват евентуален прием на пострадали при инцидента. 

Съобщение за незабавна евакуация 

Системата за предупреждения BG alert изпрати съобщение за незабавна евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин в посока Нови хан. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че не е необходима евакуация на населението.

Ограничения в движението 

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път III-105 от Елин Пелин до гара Елин Пелин. Железопътната линия в района също е затворена за преминаване на влакове. 

Няма промяна в движението на самолетите на Летище София, няма информация за промяна в полетния график. 

Два тона тротилов еквивалент

По предварителни данни в единия от складовете, в които избухна пожар между Елин Пелин и Гара Елин Пелин, е имало два тона тротилов еквивалент. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Той обаче не се ангажира колко общо е количеството готова продукция на фойерверки, които се взривиха.

Чака се собственикът на фирмата, който да даде евентуално повече информация, включително и колко души са се намирали в склада в момента на инцидента.

Ще бъде измерена чистотата на въздуха в района 

Към мястото на пожара към Елин Пелин пътува мобилната автоматична измервателна станция на Столична община за контрол на качеството на атмосферния въздух, която ще бъде разположена в района на населеното място, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Служебният премиер Димитър Главчев и представители на други институции са на мястото на инцидента. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани