Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна атакува руска военновъздушна база на Кримския полуостров, съобщи армията

[post-views]
Украйна атакува руска военновъздушна база на Кримския полуостров, съобщи армията

Украйна е атакувала руска военновъздушна база на окупирания от Москва Кримски полуостров, предаде Ройтерс, като се позова на армията.

През последните месеци Украйна засили атаките срещу Крим и твърди, че Черноморският флот на руските военноморски сили, чийто щаб се намира в Севастопол, е бил принуден да премести бойните си кораби на по-безопасно пристанище на друго място.

Нападната е базата в Саки, но засега не са известни щетите, нанесени при атаката, уточни в платформата за съобщения „Телеграм“ украинският генерален щаб.

„Това е една от оперативните бази, които Русия използва, за да контролира въздушното пространство и най-вече Черно море, както и за извършване на въздушни удари срещу Украйна“, посочи той.

В изявлението не се казва какво оръжие е било използвано, но се уточнява, че атаката е била извършена от ракетните сили на Украйна заедно с други контингенти. За момента няма коментар от страна на руското Министерство на отбраната или от местни официални лица, назначени от Москва.

Почти две години и половина след инвазията на Русия Украйна твърди, че през последните месеци е нанесла удари по редица руски системи за противовъздушна отбрана, разположени в Крим.

Във вторник Украйна заяви, че е нанесла значителни щети на последния товарен ферибот на Москва, който може да превозва вагони от руския Краснодарски край до Крим, което е пречка за руските маршрути за доставки на полуострова.

Киев заяви, че фериботът е бил използван за военни цели. Военноморските сили на Украйна също така казаха, че ударът е принудил Русия да изтегли всички свои военни кораби от Азовско море.

Украйна твърди, че по време на войната е унищожила или е нанесла щети на 27 руски военни кораба в Черно море и край Крим. Говорител на украинските военноморски сили заяви по-рано този месец, че последният патрулен кораб на Русия е бил забелязан да напуска полуострова.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани