Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хусите съобщиха за американско-британски удари по контролирано от бунтовниците летище в Йемен

[post-views]
Хусите съобщиха за американско-британски удари по контролирано от бунтовниците летище в Йемен

Американско-британски удари бяха нанесени снощи по контролирано от шиитските бунтовници хуси летище в йеменския град Ходейда, съобщи близката до хусите телевизия „Ал Масира“, цитирана от ДПА.

„Силите на американско-британската агресия атакуваха Международното летище в Ходейда“, посочи медията, която е смятана за пропаганден рупор на групировката.

Телевизията не даде повече подробности, но посочи, че нападението срещу летище Ходейда е извършено само часове след като остров Камаран, който е разположен край бреговете на Йемен в южния край на Червено море, също е бил подложен на подобни удари.

Засега няма коментар от американска и британска страна.

Червеноморското пристанище Ходейда е със стратегическо значение. Йемен от години страда от гражданска война и тежка хуманитарна криза, като 80% от населението му е зависимо от доставките на хуманитарна помощ.

По данни на ООН около 70% от целия внос на Йемен и 80% от цялата хуманитарна помощ, влизаща в близкоизточната страна, минават именно през това пристанище.

Бойците на хусите от месеци атакуват кораби в Червено море с мотива, че те искат да бъдат прекратени израелските военни операции в ивицата Газа, които последваха безпрецедентното клане, извършено от палестинската ислямистка организация „Хамас“ на 7 октомври.

В отговор на нападенията в Червено море САЩ и Великобритания атакуваха позиции на хусите в Йемен.

ЕС, от своя страна, също предприе военна операция в региона, за да защити търговското корабоплаване в Червено море.

На 20 юли бунтовниците хуси обвиниха Израел, че е нанесъл въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда. Израел потвърди нападението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани