Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Варна чества 146 години от Освобождението на града от османско владичество

[post-views]
Варна чества 146 години от Освобождението на града от османско владичество

По традиция навръх 27 юли бе отбелязана годишнината от Освобождението на Варна от османско владичество. Тържеството се проведе пред паметника в двора на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“.

Варна чества 146 години от Освобождението на града от османско владичество
Снимки: БТА

Варна отбеляза 146-а годишнина от Освобождението с военен ритуал и церемония по полагане на венци и цветя. Строя на почетния караул от военни моряци прие началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Божидар Иванов.

Сред гостите на ритуала бяха областният управител Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, представители на държавната и местната власт, офицери, много граждани. Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва за всички знайни и незнайни герои, загинали за свободата на Варна и на България.

На Освобождението на Варна е посветен и концертът на оркестъра на Държавната опера, който ще се проведе вечерта на площад „Независимост“. В програмата са включени произведения на Любомир Пипков, Парашкев Хаджиев, Марин Големинов, Петко Стайнов, Виктор Райчев. Публиката ще чуе и откъси от „Дама Пика“ на Чайковски и творби на Рахманинов и Шостакович. Диригент на концерта ще бъде Кръстин Настев, а солисти – Линка Стоянова, Жана Костова, Димитринка Райчева, Силвия Ангелова, Пламен Райков, Иво Йорданов и Деян Вачков.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани