Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Арлекино и Марионета” – в Созопол

[post-views]
„Арлекино и Марионета” – в Созопол

Автор: Валерия ТОДОРОВА

И за деца, и за възрастни – зрелищен, забавен, вълнуващ, летен и пъстър ще е Международният фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета”, който ще се проведе за шести път в Созопол от 5 до 10 август. Представленията ще са в двора на Етнографския музей, в Художествената галерия, Амфитеатър „Аполония”, по улиците на старинния град, а също и на открита сцена в Черноморец.

Създаването на фестивала е идея на Мариета Ангелова от Театрална къща „Мариета и Марионета”. А идеята е подкрепена и надградена от световноизвестния режисьор, актьор и преподавател Карло Бозо. Той ще проведе двудневен уъркшоп за професионалисти. На италиански ще е представлението „Леонардо да Винчи в Милано” с участието на Руджеро Каверни и Джулия Салис от „Ателиер театро” – Милано. За зрителите ще има превод на либретото на български. Във фестивала ще участват актьори от Испания и Сърбия, ще се включат много държавни и частни театри от България. Ще бъде демонстрирана направата на кукли, като част от тях ще са от подръчни материали, които обикновено са „за изхвърляне”. Но в това е и предизвикателството – да направиш от нищо нещо със сръчност, но и с въображение и вдъхновение.

Фестивалът ще се открие на 5 август в Амфитеатър „Аполония” с представлението „Червената шапчица”, но в по-нов вариант. Постановката е на драматично-кукления театър „Константин Величков” – Пазарджик. Сценограф е Емилияна Андонова-Тотева.

Атрактивно ще е карнавалното шествие на 8 август от 18,30 ч., което ще тръгне от Амфитеатър „Аполония”. Старинният Созопол наистина е прекрасен естествен декор на фестивала. Сред съорганизаторите са Театрална къща „Мариета и Марионета”, община Созопол, и Италианският културен институт в София.

Най-ново

Единична публикация

Избрани