Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украйна е използвала химическо оръжие в Курск

[post-views]
ДЕЗИНФО: Украйна е използвала химическо оръжие в Курск

РЕЗЮМЕ

Украйна използва химическо оръжие при атаките срещу Курск. Служители на руската енергийна фирма „Росети“ бяха атакувани с химическо оръжие при бомбардировката в квартал Беловски, в руската провинция Курск.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ за атаки с химически оръжия от украинските сили. Представяйки Украйна като извънконтролна заплаха, този разказ е използван от Русия, за да оправдае своята непровокирана агресия срещу нейния съсед.

Твърдението не е подкрепено с никакви доказателства. Предишни руски твърдения за използването на химически агенти от украинските сили бяха отхвърлени от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) като недостатъчно обосновани, заключение, което остана непроменено, след като този орган посети Украйна през юли 2024 г.

Обвиненията на Русия в това отношение се умножиха, след като някои свидетелства обвиниха руските сили в използване на химически агенти на фронтовата линия в Украйна. През декември 2023 г. членове на руската 810-та морска пехотна бригада се похвалиха с използването на дронове, за да хвърлят забранени от CWC гранати за борба с безредици върху украински войски. Впоследствие бригадата редактира публикацията, вероятно осъзнавайки, че току-що се е замесила във военно престъпление. Между февруари 2022 г. и януари 2024 г. украинските военни са регистрирали 626 случая на използване на химически оръжия от руска страна. През май 2024 г. Държавният департамент на САЩ обвини Русия в използването на химическото оръжие хлорпикрин срещу украинските войски и в отговор наложи санкции срещу редица руски агенции и лица.

Вижте други примери за подобни разкази за дезинформация, като твърдения, че Украйна използва химически оръжия срещу Русия, че украинските бойци многократно са използвали химически агенти срещу руската армия, че съюзниците на Украйна й предоставят токсични химикали за извършване на биологична провокация или че режимът в Киев използва химически оръжия срещу народа на Донбас от 2015 г.

https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-has-used-chemical-weapons-in-kursk

Превод – ИЦ на МО

Най-ново

Единична публикация

Избрани