Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ястребово око“ прелита две поколения напред

[post-views]
„Ястребово око“ прелита две поколения напред

За Военноморските сили на САЩ усъвършенстваният самолет E-2D „Ястребово око“ е крайъгълният камък на архитектурата за противовъздушна и противоракетна отбрана по суша и море. Използвайки способностите му, ВМС провеждат и осъществяват командването и контрола на бойното поле. Военните моряци наричат този самолет „дигиталния куотърбек“. В американския футбол куотърбекът е най-важната и влиятелна фигура на терена. Играчът на тази позиция ръководи цялата игра на отбора съобразно избраната тактика. Подобна е и ролята на самолета E-2D в театъра на военните действия.

На бойното поле „Ястребово око“ служи за ранно предупреждение, предпазва бойните групи от опасности, от него зависи напредъка на мисията, независимо каква е тя. Самолетът осигурява на бойните изтребители мащабна ситуационна осведоменост, особено в областта на информационните операции, подсигуряващи управлението на битката. Изпраща изчерпателна информация на противоракетната и противовъздушната отбрана и дава възможност за сливане на сензори в една въздушна система. Според инженерите от компанията, осъществяваща усъвършенстването на разузнавателния самолет E-2D „Ястребово око“, това е технологичен скок с две поколения напред по отношение на сензорите и мрежовата стабилност.

В днешната глобална среда за сигурност се разработват злонамерено редица технологии с цел да се дискредитират законните отбранителни способности. Оцеляването на самолетите и на войниците на бойното поле зависи изключително от разкриването на заплахите в електромагнитния спектър.

Новата система, която е инсталирана на усъвършенствания самолет „Ястребово око“, осигурява пълния набор от оперативни възможности. Системата открива, прихваща и локализира радиочестотни сигнали. Идентифицира оръжейни системи, както и типа, функцията и режима на действие на прихванатите излъчватели. В същото време получава и пълна ситуационна осведоменост.

Тази система, известна като ESM, има три радиочестотни ленти в работния диапазон: ниска, средна и висока; позволява пълно 360-градусово покритие на придобиване на информация във всяка лента, осигурявайки мощна производителност. ESM означава „електронни мерки за поддръжка“. Събира се разузнавателна информация в режим на пасивно „слушане“ на електронни сигнали на бойното поле. Това е част от електронната война за откриване, прехващане и идентифициране на противникови обекти и се извършва под контрола на оперативен командир. Радарът на „Ястребово око” е напълно нов и непознат като способности досега.

„Желязно жило“ пробива 20 см дебел железобетон

Iron Sting („Желязно жило”)“ е управляем, прецизен боеприпас, разработен от израелската отбранителна индустрия. „Желязно жило“ е 120-мм минохвъргачен снаряд, предназначен точно да поразява и да неутрализира цели на разстояние 12 км. Снарядът е от класа на прецизните боеприпаси и е създаден, за да осигурява огнева поддръжка на пехотните формирования. С него се повишава точността на минометния огън, причиняват се по-малко съпътстващи щети и ефективността е по-висока. „Желязно жило“ тежи 17 кг, бойната му глава може да пробие железобетонна конструкция с дебелина 20 см и да я направи на парчета. Боеприпасът има обхват от 1 до 12 км в зависимост от това каква тръба се изстрелва. Управлява се от GPS и полуактивен лазер. Това е лазерен лъч, който някъде отстрани посочва целта.

„Желязно жило“ е с автономно управление на огъня и може да порази няколко цели от една позиция. Взривателят на минохвъргачната бомба има три режима на работа – точкова детонация, забавяне на точковата детонация и детонация в близост до целта. Времето за зареждане е 15 сек и не се изискват метеорологични данни. Този иновативен минохвъргачен боеприпас е изключително достъпно решение за цели, които традиционно изискват употреба на ракети, при това е по-евтин. Iron Sting е предназначен за изстрелване от минохвъргачки Keshet и Hanit, които са на въоръжение в пехотния корпус на израелските отбранителни сили. „Желязно жило“ влезе в оперативна употреба през 2023 г. Разработването му продължи 10 години.

Система за залпов огън стреля с два вида ракети

Сръбската отбранителна индустрия разработи модулна реактивна система за залпов огън под името „Тамнава“. Системата има висока огнева мощ и може да изстрелва два вида ракети – с диаметър 122 мм и 262 мм.

Основната характеристика на системата е, че може да носи и двата типа ракети в различни стартови пакети. Базовата версия на системата използва стартови пакети за еднократна употреба. Според производителя системата може да приеме 48 ракети 122-мм в два пакета по 24, или 12 ракети 262-мм в два пакета по 6. Може да има и резерв от 48 броя 122-мм ракети. „Тамнава“ е напълно автоматизирана и автономна система, оборудвана с GPS и INS системи. Монтира се на камион КАМАЗ 8х8 с бронирана кабина.

INS системите (инерциални навигационни системи) са електронни системи, които използват сензори за откриване и отчитане на промени в движението на обекти. Те се прилагат в мобилни роботи, в различни превозни средства, както и в кораби, самолети, подводници и космически апарати.

„Тамнава“ има обхват до 70 км с ракета 262-мм и до 40 км с ракета 122-мм. Екипажът е от 3 души. Максималното ѝ тегло е 38 т. За 120 сек се подготвя за стрелба. За 60 сек се изнася от района на стрелбата. Работи в температурен диапазон от минус 30 до плюс 50 градуса по Целзий.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани