Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хърватия връща задължителната военна служба, ще продължава 2 месеца

[post-views]
Хърватия връща задължителната военна служба, ще продължава 2 месеца

Задължителна военна служба ще има в Хърватия от догодина. За пореден път министърът на отбраната Иван Анушич заяви това свое намерение.

„Всичко, което сме комуникирали с обществото, продължаваме да го правим. Увеличихме заплатите на войниците офицерите, увеличихме нефинансовите добавки, дневните и всичко, което имат право да имат. Модернизираме и въоръжените сили, организираме ги по начина, по който се очаква от нас и както сме се разбрали с нашите съюзници в НАТО. Много скоро ще имаме много по-добро състояние на въоръжените сили, отколкото може би е било досега. В тази област няма да се правят икономии“.

Още през май Хърватия обяви връщането на наборната служба. Тя няма да е задължителна за жените. Но ако проявят желание, може да го направят доброволно. Сред предложенията е било службата да е три месеца. Шест за онези, които имат възражения.

В Хърватия петиция се обяви против мярката. С аргументи, че това е вид наложена заради пола им мярка, че това е „данък в натура до заплатата, която иначе биха спечелили на работа по свой избор“. Засега в нея има почти 6000 подписа.

През 2008 г. Хърватия спря наборната служба. Но заради войната в Украйна все повече европейски държави, членки на НАТО започват дебати за връщането ѝ. В Латвия, Литва, Швеция и Австрия има възстановена форма на военна повинност. В Германия дебатът върви. В България въпросът чака редовен кабинет. Кипър, Гърция, Турция, Австрия, Швейцария, Дания, Естония, Финландия и Норвегия никога не са спирали наборната военна служба.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани