Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деликатният баланс

[post-views]
Деликатният баланс

Хърватия, наш съюзник в НАТО, обяви, че ще въведе отново задължителна военна служба от началото на идната година, след като властите в Загреб я бяха отменили през 2008 г. През миналата година и Латвия реши да върне своите младежи в казармата, а Литва и Швеция го направиха още след анексията на Крим от Русия през 2014 г. Нашите съседки Турция и Гърция пък никога не са се отказвали от принудителния войниклък. Махалото се връща обратно – след като в началото на века редица държави се отказаха от задължителната казарма, сега преразглеждат военните си планове. Причината за това е ясна – агресивността на Русия и влошената среда за сигурност в Европа.

Пълномащабната война на Русия срещу Украйна открои нуждата от резерв от хора с военна подготовка. Да отбележим обаче, че и в двете воюващи държави към началото на руската агресия имаше задължителна военна служба. Това обаче съвсем не решава всички проблеми – към днешна дата и руската, и украинската армия изпитват остра нужда от жива сила. Президентът Путин обяви, че няма да изпраща наборните войници на фронтовата линия, а Украйна разчита на обявената мобилизация, но тя върви много трудно.

Явно е, че трябва да се търси някакъв деликатен баланс – от една страна, е нужен резерв от хора с военна подготовка, а от друга – абсурд е да се мисли, че младежите трябва да бъдат затваряни принудително за 2 години в казармата, както стана с мен през 80-те години например. Хърватското решение изглежда интересно – задължителната военна служба да е само 2 месеца.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани