Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски министри отхвърлиха предложението за прекратяване на огъня с „Хизбула“

[post-views]
Израелски министри отхвърлиха предложението за прекратяване на огъня с "Хизбула"

Израелският външен министър Израел Кац отхвърли днес предложението за 21-дневно примирие в боевете с „Хизбула“, целящо да се остави време за постигане на дипломатическо решение, предаде Ройтерс.

„Няма да има никакво прекратяване на огъня на север. Ще продължим да се бием срещу терористичната организация „Хизбула“ с цялата си сила, до победата и завръщането на жителите на Севера по домовете им“, заяви той в „Екс“.

Крайнодесният израелски финансов министър Бецалел Смотрич, ключов съюзник на коалицията на премиера Бенямин Нетаняху, също отхвърли днес всякакви идеи за примирие с ливанската „Хизбула“, предаде Франс прес.

„Северната (военна – бел. АФП) кампания трябва да приключи само по един начин: смазването на „Хизбула“ и премахването на възможностите ѝ да вреди на обитателите на Севера“ на Израел, написа Смотрич също в „Екс“.

„Не трябва да се оставя на врага време да се възстанови от тежките удари, които получи и да се реорганизира, за да води война след 21 дни“, добави той.

„Предаване на „Хизбула“ или война. Това е единственият начин да се върнат по домовете си жителите на Севераи сигурността в този регион и в цялата страна“, добави израелският финансов министър.

Лидерът на израелската опозиция Яир Лапид от своя страна заяви в „Екс“, че правителството трябва да приеме примирие, „но само за 7 дни, за да не се позволява на „Хизбула“ да възстанови генералния си щаб и командната си верига“.

„Няма да приемем никакво предложение, което не включва изтегляне на „Хизбула“ от северната ни граница“, добави той.

САЩ, Франция и други западни, европейски и арабски страни призоваха вчера за примирие за срок от 21 дни в Ливан, в момент, когато конфликтът между Израел и „Хизбула“ заплашва да въвлече във война целия регион, припомня АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани