Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсант-мичман Лилия Костадинова е първенец на тазгодишния випуск на Военноморското училище

[post-views]
Курсант-мичман Лилия Костадинова е първенец на тазгодишния випуск на Военноморското училище

Първенец на випуска на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ е курсант-мичман Лилия Костадинова с общ успех „Отличен 5.80“. Жените превзеха първите места в Морско училище. Първенец на специализация „Корабоводене за ВМС“ е курсант-мичман Алиса Янева, на специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ –  курсант-мичман Деница Пантелеева, а на „Корабни машини и механизми за ВМС“ –  курсант-мичман Александър Илиев, съобщават от МО.

Курсант-мичман Костадинова ще получи дипломата и лейтенантските си пагони в неделя. Тя и нейните колеги влязоха във Военноморското училище на 10 август 2018 г. Тогава бе първенецът от приема с бал 34,5. Много са нейните първи места. Четирима курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се наредиха сред десетте най-добри спортисти за 2022 година на Националната военна спортна федерация. Курсантите – мичман Лилия Костадинова, главен старшина Филотея Димитрова, старшина I степен Георги Георгиев и старшина II степен Самуил Стоянов, получиха своите награди от началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, който е и председател на Националната военна спортна федерация.

Курсант-мичман Лилия Костадинова и курсант- мичман Боян Златановучастваха в началото на годината в Конференция по лидерство (NALC) на Военноморската академия на САЩ в Анаполис, щата Мериленд.  Възпитаниците на Морско училище бяха посрещнати и настанени в Американската военноморска академия. По време на конференцията те участваха в серия от лекции, последвани от дискусии и кръгла маса, с представители от всички военни академии на територията на САЩ, както и на институции и от други държави.

Курсантите от Морско училище имаха възможност за обмяна на опит с колегите си от Американската военноморска академия, както и с участници от други страни, и с цивилни експерти по лидерство. Тридневната конференция бе закрита с официална церемония, на която включването на представителите на Морско училище бе оценено високо. По време на престоя си в Анаполис петокурсниците се присъединиха и в обиколка на Музея на Американската военноморска академия, създаден през 1845 г., за да отбележи дългогодишните традиции на американския флот и морската пехота. Двамата мичмани разгледаха и част от учебните бази на Академията и се запознаха с подготовката на американските курсанти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани