Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Примирие в Нагорни Карабах – местните арменци приеха условията на Баку

[post-views]
Примирие в Нагорни Карабах – местните арменци приеха условията на Баку

Етническите арменци в Нагорни Карабах се предадоха и сключиха примирие с Азербайджан. Те се ангажираха да разпуснат силите си само 24 часа след като Баку започна антитерористична операция в региона за връщане на пълния си контрол върху сепаратисткия анклав.

Споразумението за пълно прекратяване на огъня влиза в сила незабавно, а едно от ключовите условия, които арменците в Нагорни Карабах приеха в замяна е тяхното пълно разоръжаване. Сепаратистите начело на самообявилата се Република Арцах, заявиха, че са били принудени да се съгласят с предложението за примирие на Баку, отправено чрез руските миротворци в региона, след като азербайджанската армия, разби линиите им и пое контрола над ключови позиции, докато светът стоеше безучастен.

Припомняме, че специалната антитерористична операция на Баку в Нагорни Карабах започна във вторник, като за 24 часа има най-малко 32 жертви и още около 200 ранени, посочват местните власти в региона.

Азербайджан също потвърди, че е договорено примирие, като според мнозина това означава пълно овладяване на спорния южнокавказки регион и интегриране на местното арменско население от около 120 хиляди души. Медиите в Баку публикуваха официално съобщение от президентската администрация, според което на 21 септември в Евлах ще се състои среща с представители на арменците в Карабах, където ще се обсъди бъдещата реинтеграция съгласно Конституцията и законите на Азербайджан.

На свой ред арменският премиер Никол Пашинян заяви, че страната му няма отношение към текста на примирието и подчерта, че руската страна трябва да поеме цялата отговорност за сигурността на местното население. Във вторник той обвини Азербайджан в етническо прочистване, а по повод клаузата за изтегляне на арменската армия от Нагорни Карабах припомни, че Ереван няма военни части там от август 2021 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани