Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възстановка на операция от 1944 г. на полигон „Беляковец”

[post-views]
Възстановка на операция  от 1944 г. на полигон „Беляковец”

Военноисторическа възстановка на Страцинско-Кумановската настъпателна операция от 1944 г. ще се състои на военния полигон „Беляковец” на НВУ „В. Левски” на 22 октомври. Това съобщиха от клуба за военноисторически възстановки „Братя по оръжие” – Варна.
Ще бъдат пресъздадени моменти от тежките настъпателни боеве на нашата армия срещу силите на Третия райх. Както е известно, сражението при Страцин започва на 22 октомври 1944 г., продължава 3 дни и е един от първите трудно извоювани успехи на Българската армия срещу добре укрепен и опитен противник, откриващо пътя към Скопие. Във възстановката ще вземат участие около 80 участници с точни копия на въоръжение и техника, оригинално снаряжение и униформи. Ще участват курсанти от НВУ, с който клубът има рамков договор за сътрудничество, както и курсанти от ВВМУ. Събитието ще има и международно участие на 10 исторически реконструктори от приятелски клуб на „Братя по оръжие” от Румъния.
Във възстановката ще участва голям брой автентична колекционерска бойна техника от периода – камион „Мерцедес Бенц” от 1942 г., разузнавателен автомобил „Фолксваген – кюбелваген”, „Феномен –Гранит”, мотоциклети с кош „Цюндап” КС 650 и БМВ 75, оригинално противотанково немско оръдие ПАК 40 и реплика на полево оръдие ПАК 36, реплика на минохвъргачка Granatwerfer 34 и др. Събитието се организира с подкрепата на Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в Министерството на отбраната, съобщават организаторите. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани