Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

БиХ арестува председателя на най-висшия съд и бившия шеф на разузнаването

[post-views]
Днес се навършват 27 години от парафирането на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна и Херцеговина

Босненските власти задържаха председателя на най-висшия съд в страната и бившия шеф на разузнаването заради предполагаемата им роля във възпрепятстването на разследване на незаконно подслушване на телефони, предаде АФП.

Според главния прокурор на Босна и Херцеговина съдията Ранко Дебевец и шефът на разузнаването Осман Мехмедагич са обвинени, че през 2020 г. са „организирали незаконно подслушване, насочено към съдиите от босненския държавен съд и служителите на прокуратурата“.

Двамата мъже бяха арестувани тази седмица по искане на прокурора, наблюдаващ разследването на инцидента, който твърди, че двойката се е опитала да възпрепятства разследването.

„Държавният съд на Босна и Херцеговина разпореди задържането на заподозрените Ранко Дебевец и Осман Мехмедагич за максимален срок от 30 дни“, се каза в изявление на съда.

Мехмедагич е оглавявал босненската Агенция за разузнаване и сигурност от ноември 2015 г. до януари 2023 г. По-късно срещу него бяха наложени санкции от САЩ за злоупотреба с власт заедно със „значителна корупция“ и връзки с „престъпни мрежи“.

Бившият шеф на разузнаването е смятан за близък до бившия бошняшки член на тристранното председателство на Босна Бакир Изетбегович, който оглавява една от основните политически партии в страната.

Дебевец е председател на Държавния съд от 2016 г. и беше избран през януари за нов шестгодишен мандат. Той беше временно отстранен от поста си на 20 декември.

Корупцията и злоупотребата с власт отдавна преследват БиХ, тъй като страната се бори с безброй политически дисфункции през трите десетилетия след бруталната гражданска война, в която загинаха 100 000 души, а повече от два милиона бяха разселени.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани