Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Стефан Димов: През март е „Родопи-24“

[post-views]
Подполковник Стефан Димов: През март е „Родопи-24“

В учението ще участваме заедно с военнослужещи от  Австрия, Хърватия и Италия, заявява командирът на 101-ви алпийски полк

Подполковник Стефан Димов: През март е „Родопи-24“
Подполковник Стефан Димов

Подполковник Стефан Димов е роден на 11 май 1977 г. в Хасково. Завършил е ВВОУ „Васил Левски” във Велико Търново през 2001 г. със специалност „Мотострелкови войски”. Една година е бил в училището на Специалните сили във Форт Браг (Северна Каролина) – САЩ.  И отново по линия на Специалните сили през 2014–2015 г. се е обучавал в САЩ – в университета в Монтерей (Калифорния), където е защитил магистратура по анализи на водене на неконвенционални бойни действия. Във военното формирование в Смолян е бил командир на взвод, заместник-командир на рота, командир на рота, началник-щаб на полк и заместник-командир на полк. Участвал е на мисия в Афганистан през 2018 г., като командир на рота. От 4 февруари 2022 г. е временно изпълняващ длъжността, а от 23 януари 2023 г. е  назначен за командир на 101-ви алпийски полк.

– Господин подполковник, кои бяха най-значимите прояви в 101-ви алпийски полк през миналата година?

Алпийската подготовка е основна част от обучението на воините

– Основно събитие за 2023 г. бе съвместната ни подготовка „Родопи-23” с участието на военнослужещи от САЩ, Чехия и Италия. По време на учението бяха отработени въпроси по придвижване, оцеляване и водене на бойни действия в планинско-гориста местност. На медийния ден бяха показани съвместно с 24-та авиационна база техники за десантиране с бързо въже. Военнослужещите от 101-ви алпийски полк участваха и в множество състезания в България и в чужбина, като най-големият успех бе 15-ото ни място в състезанието в Австрия EDELWISS RIDE. Учебният център за планинска подготовка проведе 12 курса с формированията от полка, 4 курса с външни формирования, както и специализирана десантна подготовка с 24-та авиационна база и 65-и морски специален разузнавателен отряд. Бойните ни санитари участваха в курс за „Първа помощ на бойното поле” с инструктори от Великобритания. През февруари за пореден път алпийците от полка оказаха подкрепа на Българската федерация по ски при подготовката на трасетата за състезанията от Световната купа по сноуборд в Банско. Наши военнослужещи участваха и в операцията „Самостоятелен страж” по охрана на южната граница на държавата. Твърдя, че всички задачи от плана на 101-ви алпийски полк за 2023 г. бяха изпълнени. През изминалата годината военнослужещите затвърдиха имиджа на българския воин пред обществото чрез участието си в много обществени прояви, като зари, почетни караули и други военни ритуали. Не трябва да забравяме и за многобройните дни на отворени врати, където децата и учениците от Смолян имаха възможността да се запознаят с войсковия живот, техниката и екипировката на алпийците. Ще отбележа и че на 18 януари т. г. се проведе анализ на подготовката на 101-ви алпийски полк през 2023 г., на който присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

– Какви изводи си направихте от участието на алпийците в ученията?

С новата техника –  машини  ATV, се повишават способностите за действия в планински условия
Фото 101-ви алпийски полк и авторът

– Основните изводи, които могат да се направят за изминалата година, са, че мотивацията на личния състав се запазва на високо ниво, поставените задачи са изпълнени и специфичните способности, придобити от полка, се запазват и развиват. Радостен съм, че съм командир на алпийския полк, защото личният състав е мотивиран, амбициран и изпълнителен. От международните ни участия спокойно може да се направи извод, че нашите воини са добре подготвени, психически и физически устойчиви и отстъпваме на другите единствено и само по оборудването и екипировката, но това никога не ни е спирало да се представяме на много добро ниво, а и то винаги е било забелязвано и оценявано от партньорите.

– Какво е окомплектоването на полка с офицери, сержанти и войници?

– Окомплектоването на личния състав до момента е над 80% и това допринася за равномерното разпределение на задачите между формированията. Най-големият ни некомплект е при офицерския състав. Разбира се, аз си давам сметка, че Смолян не е атрактивен град и трудно бих привлякъл вниманието на младите офицери, въпреки че службата при нас е интересна и се придобиват различни способности, като катерене, придвижване със ски и снегоходки, десантиране от вертолети, оцеляване и придвижване в планина. Или казано по друг начин –  ежедневието ни е разнообразно.

– Предстоят ли нови конкурси за войници?

– Да, предстоят нови конкурси за войници, но все още точните дати не са определени. За изминалата година сме назначили 28 нови военнослужещи.

– Имате ли ново оборудване и как го използвате?

– С радост ще отговоря – да, имаме закупени 3 броя ATV и една моторна шейна. Предстоят изпитания на тази техника в реални условия, изготвяне на анализ и евентуално закупуване на допълнителен брой машини. С придобиването на новата техника и употребата й в ежедневието ще подобрим и повишим способностите ни за придвижване, пренос на товари и евакуация в планинска среда.

Обща снимка на участниците в анализа на подготовката на 101-ви алпийски полк през 2023 г., на който присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков       

– Кога ще се състои учението „Родопи-24”, как се подготвяте за него и кои ще участват?

– Съвместната подготовка „Родопи-24”, отново в района на Смолян, ще се състои за времето от 19 до 28 март и в него ще участват военнослужещи от България, Австрия, Хърватия и Италия. По време на учението е планирано да се проведат занятия по оцеляване през зимата в планински условия, ще се водят отбранителни и настъпателни бойни действия с използването на алпийско оборудване, като ски и снегоходки. Ще бъдат отработени и въпроси по медицинска евакуация в тежки зимни условия. Ще проверим и действията на логистичното формирование на полка по отношение на реалното осигуряване – своевременното снабдяване с необходимите материални средства за формированията по време на операция. Ще се тренират и въпроси по изграждане и поддържане на устойчива комуникационно-информационна система за командване на формированията.               

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани