Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В ЦВК коронясаха Десподов за №1

[post-views]
В ЦВК коронясаха Десподов за №1

EMO_5543При отлична организация от страна на домакините от ЦВК се проведе 58-ата церемония „Футболист на годината“. Военният клуб в центъра на столицата прие събитието за втора поредна година, а организаторите се надяват това сътрудничество да продължи и занапред. Иначе в оспорвана конкуренция Кирил Десподов стана №1. Младият играч на ЦСКА–София 

прекрати хегемонията на Ивелин Попов

който през последните три години беше №1 в България, но тази година остана едва шести. Талантливият футболист на „червените“ победи в изключително оспорвана битка Георги Петков от „Славия“ и Тодор Неделев от „Ботев“ (Пловдив). 22-годишният национал събра 159 точки, като изпревари само с осем 42-годишния страж на „белите“, който има 151 точки. Звездата на „канарчетата“ пък остана трети с актив от 149.

Така за първи път в историята на най-важната индивидуална награда в родния футбол – „Футболист на година“ има толкова малка разлика между първите трима в крайното класиране. Преди 24 месеца Попето изпревари Светослав Дяков от Лудогорец с едва три точки, което беше рекорд за разликата между първите двама в класирането. Кирил Десподов от първия път, в който попадна в призовата тройка, взе голямата награда. Преди 12 месеца нападателят на ЦСКА–София, беше отличен с две отличия на миналогодишната церемония „Футболист на година“. Тогава той беше избран за най-перспективен млад играч от журналистите, а също така получи награда на феновете за най-добър български играч. Бързакът записа 40 официални мача през 2018 г., в които вкара 13 гола. Крилото има 28 мача и 10 гола в Първа лига, един мач за Купата на България, пет двубоя и два гола в Лига Европа, един мач и два гола в европейска квалификация за младежите на България, както и пет мача за представителния тим на България, за който дебютира и отбеляза дебютно попадение през изминалите 12 месеца.

„За мен е голяма чест да получа тази награда. Но също така искам да кажа, че Тодор Неделев и Георги Петков се представиха много добре и също заслужаваха тази награда. Благодаря на моите съотборници. Благодаря на ЦСКА – ръководството и феновете. Не забравям и всички треньори, които са ми развили качествата. Хвърлих много труд, за да спечеля тази награда. Ще съм много щастлив, ако мога да я заменя за титла с ЦСКА и класиране на националния отбор за европейското първенство”, заяви щастливият Десподов.

42-годишният Петков за втори път в невероятната си кариера се размина 

EMO_5261с приза „Най-добър футболист на България“. Той за трети път попадна сред тримата най-добри, като преди 10 години – 2008 г. бе подгласник на Димитър Бербатов, а през 2007 г. бе трети, като и в двата случая носи екипа на „Левски“. Именно трите му спасени дузпи на финала за Купата на България срещу „сините“, които изведоха „Славия“ до първи трофей от 22 години, го доближиха толкова близко до една мечта.

Утешителна награда за Петков е, че десет години по-късно отново бе избран за най-добър вратар в Първа лига, а наградата е рекордна четвърта в кариерата му. Той печели приза през 2003 г., 2007 г., 2008 г., и 2018 г.

„Не съм разочарован, разбира се. На 42 г. да стана втори в класацията за „Футболист на година“, може само да ме радва. Тези купи ме задължават да продължа да играя. Не мисля за отказване“, сподели един от най-големите вратари в историята на България.

Във втора поредна година пък 

Тодор Неделев се класира на трето място

като през 2017 г. остана след Ивелин Попов и Мартин Камбуров. „Благодаря на журналистите, които са гласували за мен, и на тези, които не са. Надявам се с по-голямо постоянство да бъда на по-горните места в следващите години“, сподели Неделев. 25-годишният състезател на „канарчетата“ беше избран категорично за най-добър полузащитник в Първа лига за 2018 г. Халфът събра цели 82 гласа, като изпревари Марселиньо и Кирил Десподов.

Четири години по-късно отново играч от родното първенство е №1 у нас. За последно вратарят на „Лудогорец“ Владислав Стоянов, който е тежко контузен вече две години, спечели това специално отличие за всеки български футболист като представител на състав от Първа лига. Това се случи през 2014 г. Така за първи път от 19 г. българското първенството има трима представители на първите три места. За последно това се случи през 1999 г., когато Александър Александров от „Левски“ изпревари своя съотборник Станимир Стоилов, а на трето място остана 18-годишният Димитър Бербатов от ЦСКА. Това беше първото от рекордните 13 призови места за Берба, който има и рекордните седем първи места, като води с две на единствения български носител на „Златната топка“ Христо Стоичков. Именно това е вторият случай след 1989 г., когато първите три места в класацията са заети от играчи на отборите в „А“ група. Преди 29 г. призовата тройка пък е изцяло окупирана от представителите на ЦСКА.  „Червените“ записват може би най-силната година в историята на клуба, печелейки всичко в България (своя единствен требъл) и стигайки полуфинал в КНК. Легендата Стоичков печели първа от петте си награди, изпреварвайки покойния Трифон Иванов и вратаря Илия Вълов. От 1990 г. едва за шести път футболист, който играе в България, печели този приз. В този период единствените, нарушили хегемонията на легионерите, са Александър Александров („Левски“) през 1999 г., Георги Иванов – Гонзо, с „Левски“ през 2000 и 2001 г., Георги Миланов („Литекс“) през 2012 г., Владислав Стоянов („Лудогорец“) през 2014 г. и през 2018 г. Кирил Десподов.

Играчите на ЦСКА–София прибраха още две награди. Николай Бодуров беше избран за най-добър защитник, а Валентин Анов за най-перспективен млад играч. Мартин Камбуров за четвърти път в кариерата си е №1 сред нападателите, а голмайсторът на първенството Клаудиу Кешерю е най-добър чужденец.

Селекционерът на България Петър Хубчев безспорно беше избран за номер едно сред треньорите, като изпревари Димитър Димитров и Златомир Загорчич.

EMO_482122-годишната Евдокия Попадинова за трета поредна година е победител сред жените, докато наградата за най-красив гол получи Иван Петков от Етър. Награда „Лъвско сърце – Трифон Иванов“ получи 10-годишният Михаел Ангелов, а специална награда „Развитие“ беше за „Асарел–Медет“.

В традиционната анкета гласуваха 118 спортни журналисти, представители на 48 медии. 58-ата анкета „Футболист на годината“ се организира в партньорство от „Дакс Медия“, Българската асоциация на спортните журналисти и Българския футболен съюз.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани