Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Брадва в ръцете на луд вкара семейство в гроба

[post-views]
Брадва в ръцете на луд вкара семейство в гроба

Димитър Илиев


нови искър семействотоБлагодаря на държавата за разбирането към болните си деца в Нови Искър, пише със сарказъм насечената от психично болния си син Гошко майка
България все повече се отдалечава от образа на социална държава, която успява да се грижи адекватно за поданиците си. Напротив, страната ни е изпаднала в лабиринта на социално и кастово разслоение и разделение, на бедни и богати, на болни и здрави. Отдавна вече е ясно, че здравеопазване и социално подпомагаща система има само за тези, които могат да си платят. Останалите се гърчат в ада на психически болести, на невъзможността на роднини да се погрижат за болните си синове. Обществото изцяло е отхвърлило възможността да подпомага тези социални инвалиди с финансови средства и специализирани грижи. Краят обикновено е, че млади болни си отиват от този свят на 35–40 години. Може да бъде и кървав – като развръзката с четворното убийство в Нови Искър от понеделник, когато полицията попада на 4 трупа 
от семейството Георгиеви – баща, майка, брат и баба. 
Убиецът е 25-годишният голям син Георги – момче с откровени психични отклонения. Когато полицията идва, той започва да говори на униформените за психотропни оръжия и войни и намесата на британската разузнавателна служба МИ-6. Питат го за близките му, а той казва, че са на погребение в Благоевград. Тогава набират номера на баща му, а телефонът, който е в къщата, започва да звъни. Униформените започват да търсят хората и откриват труповете  на цялата фамилия – телата са увити в одеяла и скрити под дюшеци. Само дотам е стигнал болният мозък на Георги в укриването на престъплението.
Самото убийство е станало в събота, на 16 февруари, става ясно от разследването. Не е ясно какво е отключило агресията у мъжа, най-вероятно е отново повод да е било скарване с малкия брат Сашко за лаптопа, каквито кавги са имали постоянно. Гошко, както го наричат съседите, взима брадвата и започва да удря наред – по главите, по телата на най-близките си. Кръвта на баща, майка, брат и баба оплискват дори таваните в стаите в къщата на ул. „Светлина“ 80 в Нови Искър.
Два дни мъжът живее сред труповете на семейството си. В понеделник бащата трябва да отиде на работа със своя колежка във военното поделение в Костинброд, но мъжът така и не идва. Тя съобщава на шефовете си безпрецедентната постъпка на колегата си. Те звънят във Военна полиция, които отиват на адреса в Нови Искър. Влизат в къщата, те се натъкват на Георги, който стоял насред хола в неадекватно състояние. Решават да проверят стаите и намират скритите насечени с брадва тела.
Дни преди жестокото убийство жители на Нови Искър видели Ирена да обикаля улиците. Тя плачела, защото трябвало да прати големия си син в лудница. Не виждала друг изход да се справи със сина си. 
„Не мога повече да издържам, ще пратя Гошко в лудница 
Постоянно се бият със Сашко за лаптопа“, ридаела майката. По думите на комшиите настаняването в лечебното заведение вече било уредено и трябвало да се случи тази седмица. Веднъж вече Гошко е лежал в психиатрична болница в с. Карвуна през пролетта на 2018 г., става ясно от пост на майката във Фейсбук. Заведението е специализирано в лечението на болни с психични разстройства и белодробна туберкулоза.
По-малкият син Александър също има сериозни заболявания. Затова Ирена кандидатствала и била приета за личен асистент на децата си по програмата „Независим живот“ към общината в Нови Искър. Изведнъж обаче през май 2018 г. била освободена.
„Днес ме съкратиха от програмата „Независим живот“. Без предупреждение, когато и двете ми деца лежаха в болница в София. На някои му харесва моето място, но не знае, че всичко е само на книга. 
Никой не се интересува от болните в тази държава
Сега ще вървя по пътя на ада всеки ден. Благодаря на държавата за разбирането към болните си деца в Нови Искър“, пише Ирена във Фейсбук, като в последното й изречение изразява сарказма си към действията на държавните институции и безхаберието към съдбата на Гошко и Сашко.
Преди това, на 29 октомври 2017 г., пише „Мисълта ми е в моите деца, защото всеки ден страдам за тях. Животът ми е низ от страдание вече 26 години. Минавам по пътя на ада ден след ден, но няма сила, която да ме спре. Ще се боря, докато мога“.
Четворното убийство в Нови  Искър много напомня друго четворно убийство в столичния жк „Гоце Делчев” през януари 2013 г. Тогава бившият военен от поделението в Доброславци Васил Савов застреля цялото си семейство – жената си, двамата си синове и тъщата. След това Савов си теглили куршума. Бившият военен не могъл да се справи с тежкото бреме по отглеждането на психично болния си син – 27-годишния Владимир.
Трагедията с четворното убийство в Нови Искър е можела да бъде предотвратена. Туберколозата е болест на крайната нищета. За мен това е големият проблем – когато има болни членове на семейството и семейството иска да се грижи и помага, не получава истинска подкрепа. Като общество не подкрепяме нашите болни. Тежката хронична болест в едно семейство е голям проблем, трудно се гледа тежкоболен човек, твърди директорът на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова. Според нея, ако човек не иска да постъпи в болница, това може да стане принудително, но само с решение на съда.
 

14 протестГольовците погубиха невинен след пиянска свада

19-годишен племенник на тартора на ромския род Гольовците наръга с нож смъртоносно 35-годишен мъж на метри от дискотека в Кюстендил. Призори мъжът  вървял по улицата, видял пиянска свада пред местна дискотека и тръгнал да усмирява биещите се българи и цигани.
Според разследването няколко човека от известната ромска фамилия, порядъчно пийнали, поискали да влязат сутринта в нощния клуб, но охраната им отказала, защото били в явно нетрезво състояние. Гольовците се скарали с охраната и се обадили на други свои роднини по телефона, които пристигнали бързо с коли пред клуба. След това започнало масово меле.
Кланът Гольовци преди години създаваше доста проблеми в Кюстендил. Почти всички са криминално проявени и са лежали в затвора, включително и за убийство. Роми от квартал „Изток“ казаха, че дори и те не са спокойни и се страхуват от агресивното поведение на Гольовците. В продължение на няколко дни жителите на Кюстендил протестират, за да се осигури полицейско присъствие и повече сигурност по улиците на града.
Евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник в София Карло Контрера от ВМРО сезираха прокуратурата, МВР и КПКОНПИ за проверка на „Гольовците“. Двамата искат да бъде проверен циганският клан „Гольовците“. В сигнала е описано богатото криминално минало на членовете на клана, като склоняване към проституция и сводничество, лихварство, съхранение и разпространение на наркотици, нанасяне на телесни повреди, убийство, държане и търговия с акцизни стоки без бандерол, притежание и използване на незаконно оръжие. Според Джамбазки и Контрера очевидно става дума за структура, организирана, йерархична, която от десетилетия се занимава с противообществена дейност, в т.ч. и извършване на тежки престъпления. Ето защо двамата призовават правоохранителните органи да се ангажират и да бъдат взети незабавни мерки за противодействие.
В сигнала си те припомнят, че въпросният цигански клан или фамилия от десетилетия е известен с незаконната дейност на своите членове. Лицата Сашо Игов, Стоян Игов и Славчо Игов са с богати криминални досиета – множество регистрации, производства по реда на НК и присъди. Спряга се и името на сестра им – Анка. Те са били съдени и осъждани в България и чужбина. Лицето Славчо Игов е съдено във Франция, Тулуза, за сводничество и склоняване към проституция, вероятно и за принуда. В България има и други присъди. Неговите братя Сашо и Стоян също са осъждани за престъпления от общ характер.
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани