Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради дезинформация около протестите в Хонг Конг – Google деактивира над 200 канала в YouTube

[post-views]

Google_tabelaИнтернет гигантът Google е деактивирал повече от 200 канала във видеоплатформата си YouTube. Те са били част от кампанията на китайските власти за дезинформация по повод антиправителствените протести в Хонг Конг, които продължават вече близо 3 месеца.

Целта на спрените от Google канали била да дискредитират участниците в демонстрациите. Компанията не посочва колко голяма е популярността им, нито колко точно видеа са качени, но уточнява, че публикациите, посветени на протестите в Хонг Конг са били стриктно координирани. Правени са и опити за прикриване същността на сайтовете, което е отличителна характеристика на масираните операции за оказване на влияние.

В началото на седмицата социалните мрежи Twitter и Facebook също обявиха, че закриват стотици хиляди профили, свързани с дезинформационната кампания. От Twitter дори забраниха рекламите на държавни медийни компании, разширявайки мерките, приложени за първи път преди 2 години спрямо руски организации.

От Google все пак не се ангажираха с изрично изявление, че зад опитите за саботаж стои официален Пекин. Китайските власти оставиха местното правителство и полицията да се справят с размириците в Хонг Конг. Протестите там продължават вече 11 седмици въпреки уверенията на управляващите, че спорният законопроект за екстрадицията няма да бъде приет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани