Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Вратата на ада

Началото на ада Хитлер поставя с решителен ентусиазъм„Правителствата на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави, вследствие на разпадането на Полската държава и създаването по този начин на сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, едновременно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Англия и Франция – от друга. Двете правителства ще направят общи усилия да се постигне тази цел колкото е възможно по-скоро. В случай че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната!”

Войници от Вермахта премахват граничните заграждения между Германия и ПолшаТова се казва в съвместна декларация на Германия и Съветския съюз от 18 септември 1939 г., цитирана в книгата на Никола Станев „История на Нова България” (Книгоиздателство Ст. Атанасов, София, 1943 г.) Според автора декларацията за пълното уреждане на новата обща граница между Германия и СССР била подписана от външния министър на Райха Фон Рибентроп и от комисаря по международните дела Молотов. Тя е изработена малко след като на 1 септември 1939 г. Вермахтът нахлува в Полша от запад. Поводът е измислен диверсионен акт. Според Гьобелсовата пропаганда полски военни части са нахлули на германска територия. Изиграно е по театралните канони на Шекспир – преоблечени в полски военни униформи германски войници завземат радиостанция на немскка територия, като оставят след атаката няколко трупа. Изключено е да се говори за „вражески огън”. Загиналите са криминални престъпници, на които е обещано, че ако участват в „постановката”, ще бъдат освободени. Така се отваря зловещата „врата на ада”, с която започва Втората световна война Съветският съюз формално не участва във военни действия. Нито Германия, нито СССР обявяват война на Полша. Гьобелсовата пропаганда използва фалшивата „диверсия”, за „да отвърне на удара”. А Съветският съюз, както обясняват някои съвременници на събитията, провел „освободителна мисия” в Източна Полша… Докато дивизиите на Хитлер напредват от запад и громят отчаяно отбраняващата се полска войска, на 17 септември части на Червената армия навлизат безпрепятствено през източните граници на Полша. Както кратичко пише Никола Станев: „В това време Съветският съюз усвои Източна Полша”!!!


След пет години едните ще са победителиТака Германия и СССР поради „разпадането на Полската държава” се оказват с обща граница. На практика и с общ противник, тъй като на 3 септември Англия и Франция в изпълнение на договорите си с Полша са обявили война на Германия, а СССР вече е неин съюзник. Но никой не обявява война на СССР в защита на Полша… Дали това е била пророческа далновидност какво ще се случи след по-малко от две години, когато Хитлеровата агресия и срещу СССР ще превърне довчерашния съратник на Германия в съюзник на САЩ и Великобритания. И така – до 9 май 1945 г. Но и след това черните страници на гробниците в Катинската гора дълги години са премълчавани, тъй като след шест години „побратимите” от 1939 г. ще са водили, вече помежду си, най-жестоката война, от която Съветският съюз ще излезе победител и отново ще прибере, макар и не юридически, „под крилото си” многострадалната Полша, успяла да се отскубне от Руската империя едва през 1918 г. Как се виждат нещата 30 години след онзи 1 септември от един от най-големите наши комунистически конспиратори, началника на Военното разузнаване след 9 септември 1944 г. генерал-лейтенант Петър Вранчев. В своите „Спомени” („Военно издателство“, 1968 г.) той пише: „На 1 септември 1939 г. германските войски нахлуха на територията на Полша. Така, без обявяване на война, без предварително скъсване на дипломатическите отношения, с разбойническо нападение, започна Втората световна война. На 3 септември Англия и Франция, задължени по Англо-полското съглашение от април с.г. и Френско-полския съюз, обявиха война на Германия, която си остана само една символична война. Те не се притекоха своевременно с военна помощ на нападнатата държава. 


Офицери от немската и съветската армия Полша бе изоставена на собствените си въоръжени сили и ограничени материални възможности. В продължение на 17 дни нейната армия бе разгромена и страната окупирана.”
Дотук за Съветския съюз нито дума. Той се появява на същия този черен за Полша 17 септември с… „освободителна мисия”! Която не се изразява в прогонване на немците от западните полски предели, а в завоалирано заграбване на Източна Полша. Как обяснява това Вранчев: „Окупирайки Полша, хитлеристките войски се оказаха на подстъпите към Западна Украйна и Западна Белорусия, завзети от Полската шляхта през 1919 г., като 10-милионното население на тези земи бе заплашено с ново поробване а територията на Западна Украйна и Белорусия можеше да бъде използвана като изходна база за нападение срещу СССР. В тази обстановка, за да защитят живота и имота на това население, съветските войски пристъпиха към присъединяването им към съответните съветски републики – Украинската и Белоруската. На 17 септември освободителните съветски армии реализираха това присъединяване…”   

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани