Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сагата Брекзит продължава: Първо тежко поражение за британския премиер Борис Джонсън

[post-views]
Сагата Брекзит продължава: Първо тежко поражение за британския премиер Борис Джонсън

UK-Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред нова тежка битка в парламента, след като Камарата на общините си върна контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от ЕС. До часове се очаква депутатите да приемат закон, с който да блокират т.нар Брекзит без сделка, което може да изправи Острова пред тежка политическа криза.

Брекзит на всяка цена. С това послание Борис Джонсън оглави Консервативната партия и пое управлението на страната преди по-малко от шест седмици.

На тази етап обаче, обещанията на Джонсън да изведе страната от ЕС на 31 октомври тази година не само, че няма да могат да се материализират, но дори могат да костват и премиерския му пост.

Причина за това е твърдата съпротива на британските депутати страната да напусне ЕС без споразумение или т.нар твърд Брекзит, като се очаква до края да деня това да се превърне в закон.

Британският премиер Борис Джонсън вече заяви, че при подобен сценарий ще свика предсрочни избори на 14 октомври, но за това ще се нуждае от подкрепата на 2/3 от депутатите във все по-разделения британски парламент.

Великобритания трябваше да излезе но ЕС на 29 март, но крайната дата беше изместена за 31 октомври и вече коства поста на двама премиери – Дейвид Камерън и Тереза Мей.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани