Филмов архив

Филмов архив на Информационния център на Министерство на отбраната 

Film-reel

 

Тарифа за обработка:

Услуга Ед. цена
(без ДДС)
Единична перфорация 2 лв.
Химическо чистене на филмова лента 0.10 лв./м
Телекино 100 лв./час работа

За повече информация: +3592 953 12 07

През 1936 г. с указ на цар Борис III е създадено Кино звено към Главния Щаб на българската войска. През годините след това Кино звеното се трансформира във Военна киностудия, Киностудия на народната армия, Армейски аудиовизуален център, Дирекция Кинопроизводство и реклама, Дирекция Аудиовизуални произведения. До 1966 г. приоритетно са закупувани или вземани под наем предимно игрални филми на 16 и 35 мм. лента за показ в 560 кинопоста в страната. Днес филмовият фонд наброява 25 000 заглавия.

Филмовият архив на министерството на отбраната с богатството си от документални и учебни филма отразява цялостната дейност на министерството на отбраната в картина и звук. Във всички времена от създаването на Военната киностудия военно патриотичната тема е неин приоритет. И ръководството на министерството на отбраната и това на киностудията се ръководят от разбирането, че военната и патриотичната тема не е нито регионална, нито ведомствена – тя е общонационална и общонародна тема. Това разбиране на ръководството води към отварянето на военната киностудия към обществото и неговите интереси. То осъществи функционална интеграция както с другите национални киностудии за документални филми, така и с националния киноцентър. Този подход роди съвместни продукции както на игрална тема, така и на документална. Такива филми като Време разделно, Хан Аспарух, Борис 1, Денят на владетелите, Спасението и други съвместни продукции станаха събитие и явление в нашата страна.

Учебните и документалните филми се произвеждат в Киностудията на народната армия от 1966 г. до 1992 г. на 16 и 35 мм. лента. Показват се в киносалони на българската армия до 2008 г. с познавателна и възпитателна цел. Те помагат на войника да изгради система от навици за изпълнителност , за дисциплина, за работа, за организация на деня, за лична хигиена дори, която система да спомогне за успешно възпитаване на наборни и професионални войници към една бъдеща положителна социализация в българското общество.

В исторически план българите имат доста сериозна военна традиция, с впечатляващи постижения. Документалните филми показват силата и мощта на българската армия и на българските воини – хитри, силни и безпощадни противници на бойното поле. Най – търсени са филмите за Балканската война 1912- 1913 г., Руско-турската Освободителна война 1877-1978 г., Априлското въстание 1876 г., Съединението на България 1885 г., Сръбско-Българската война 1885 г., Тутраканската епопея 1916 г., Септемврийското въстание 1923 г., Илинденско-преображенското въстание, Участието на БНА в Отечествената война 1944 – 1945 г.

Многократно са прожектирани филми за изтъкнати български военачалници: Борис Дрангов (Борис Дрангов), Радко Димитриев (Генералът от пехотата), генерал Георги Вазов(Генерал Георги Вазов, И ден за химни ти дочака ….), генерал Владимир Вазов(Героят от Дойран), генерал Никола Иванов(Преди и след Одрин), генерал Никола Жеков (Неизвестният главнокомандващ), полк. Серафимов (Полк. Серафимов), генерал Владимир Стойчев(Генералът във фрак и Страници от албума), генерал полк. Захари Захариев(Две звезди и един живот).

В киносалоните на гарнизонните клубове се провеждат мероприятия с ученици, които се онагледяват с кино филми за:

–    бележити българи – Васил Левски(Левски пред съда на Портата и на Историята, Апостолът на свободата, Сеячът на надежди), Христо Ботев(И помни любящият те Христа, Сто часа до безсмъртието, Геният на националната революция, Вечният), Никола Йонков Вапцаров(Моряка, Моторни песни), Пейо Крачолов Яворов(Дело 205 1913 г.), Димчо Дебелянов(Ако загина на война), Йордан Йовков(Разговор с офицера Йовков), Алеко Константинов (Алеко Константинов, Ти ли я свърши, Бай Ганьо), Пеньо Пенев(Редник Пеньо Пенев, Спомени за войника и поета), Паисий Хилендарски(Искра в мрака, Легенда за Паисий), Патриарх Евтимий (Патриарх Евтимий), Софроний Врачански(Блян за свобода), Гоце Делчев(Гоце Делчев), Панайот Хитов(Панайот Хитов), Константин Величков(Борих се за правда народна) и други.

–   войнишки паметници(Те победиха, Българийо, за тебе те умряха, Велик е нашият войник, Войнишкото ура, Бронз, Паметта на нацията, Светини на бойната слава).

Игралните филми се показват във военните клубове с познавателна и възпитателна цел. Със силата на актьорското присъствие се показва чудовищното лице и безсмислието на войната, равнището на научно техническия прогрес, борбата на различни народи за оцеляване, различни култури, житейски път и опит през вековете.

Далеч преди България да влезе в НАТО Армейският аудиовизуален център заемаше дейно участие в програмата „Партньорство за мир”. От 1992 до 1998 г. със съдействието на Атлантическият клуб в България Армейският аудиовизуален център бе домакин на 5(пет) международни фестивали на военните филми от натовските държави, което издигна престижа на министерството в широки обществени среди Дарените военни филми от участващите във фестивалите държави, Франция, Белгия, Германия, Португалия, Италия и други, показващи принципите, организацията на професионалната армия, предизвикаха голям интерес и бяха преведени и разпространявани сред войските. От 1992 до 1998 г. са излъчвани по БНТ многократно документални филми, видеоклипове, репортажи и хроники по темите :
–  Непознатата Българска история(Историята на Рилци, Белези в съвестта, Раздвоеното сърце,Борислав и Балканите, Кадети, Фердинанд Български, Какъв е спомен останал, Дневниците на един мостовак, Площадът, Образ невъзможен, Писма от Тутракан, Левски пред съда на Портата и Историята, Под облак, И помни любящия те Христа, Атентатът, За Ернрот – без пристрастия, Кентавърът, Страст, Неизвестният главнокомандващ, Преди и след Одрин)
–  Памет за Българската култура(Болградската гимназия, Писма до Долната земя,Сянка на жена, Писателят и неговите наставници, Магията на Българските ритми, Свети Георги Победоносец, Служение)
–  Полемики(Вестникарската война, И рече ослицата на Валаам… Железният баща, Реката, Те , другите.. ).
–  Армия и общество(Призори, когато тръбата…, Гергьовденси парад 94, България-малката голяма страна, Българските военноморски сили, По време на едно учение, Всичко за България, Бойният пилот, Разкази за оръжието-Ножове, Ножари).
–  България и НАТО(Тишина в Камбоджа, Бриз 95, Петнадесет месеца без оръжие, Парашутен многобой – Сливен 96, Съвместна решимост – Белене 96, Политика за сигурност и отбрана, Психиката на войника, Шести май – Гергьовден ден на Храбростта и празник на Българската армия, Армиите на НАТО през погледа на един българин – В мир и в бран, От 5:00 до 17:00 часа, Гръцки огън, Турски марш, Професия войник, Прометеус 97, Празничен филм за Българската армия, Чайка – зодия риби(картина на полета), Кооператив ОСПРИ 98,).
–  Видеокпипове(Балада за войника, Изправи се гора от стомана, Най – добрите, Професия с правила за мъже, Срещата, Стани мъж. Сто и петнадесет години ВВМУ „Н.И.Вапцаров”, клип за набиране на курсанти във ВУЗ, клип за професионалния войник).
–  Репортажи и хроники за събития от 1993 до 1998 г. 38 броя.

90% от изброените документални филми са субтитрирани на английски език и са участвали и награждавани на международни фестивали, 20 от които са получили престижни награди.

От 2009 до 2013 г. се произвеждат филми за провежданите учения на видовете и родовете въоръжени сили и участието на БА за поддържането на международния мир и сигурност, както и за приноса към националната сигурност в мирно време.

След пожара на 22.12.1998 г. бе унищожен част от филмовия фонд, който се намираше в сегашната детска градина на Столетов 23. Бе наредено целият филмов архив да бъде дублиран на носители VHS, ВЕТАСАМ, UMATIC, а от 2004 г. на DVD.

От 2004 до 2008 г. бяха прехвърлени стотици филми от ВЕТАСАМ и кинолента 35 мм. на DVD за излъчване по Военния телевизионен канал. Документалните кинофилми бяха излъчвани многократно в рубриката „Паметта на филмовите ленти”. По БНТ бяха излъчени в периода 2002 – 2008 г. 316 документални филма, а от 2010 до 2013 г. 79 филма.

Основната дейност от 2004 г. до сега във филмовата база на министерството на отбраната е цифровизацията на филмите от оригинал кинолента 35мм. и видеолента UMATIC.

Вследствие на закъснелия 5 години ремонт на покрива(направен месец юни 2013 г.) на филмовата база въздушната влажност повреди около 3000 филмови кутии с кинолента(много стари и единствени оригинали). Това наложи спешно те да се обработят приоритетно, като се извърши реставрация, химическо чистене и химическо овлажняване. До сега са обработени 516 филма и са прехвърлени на DVD.