Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Header

Вестник

"българска армия"

Първия брой на "Военни Известия" излиза на 14.02.1892г.

ЗА НАС

Нашата история

Вестник „Българска армия“ е продължител на излезлия за първи път на 14 февруари 1892 г.  вестник „Военни известия“. През годините официалното издание на Министерството на отбраната е имало  различни наименования, но никога не е прекратявало дейността си. Неговата функция винаги е била една и съща – да отразява и популяризира  българското военно дело, да защитава честта и достойнството на българския воин.

Според изследователи това  е най-старият институционален военен вестник в Европа, а в света по-стар е само американският военен вестник „Звезди и нашивки“ („Stars and Stripes“), който започва да се печата по време на  Гражданската война (1861 г.), но в историята му има големи  прекъсвания, докато българското военно издание никога не е спирало.

На над 130-годишното ни военно издание са сътрудничили най-големите класици на българската литература като Иван Вазов, Кирил Христов, Антон Страшимиров, Елин Пелин, Йордан Йовков, Георги Райчев, Теодор Траянов, Ламар, Николай Райнов, Павел Вежинов, Веселин Ханчев, Радой Ралин и много други изтъкнати автори.

Вестник „Българска армия“ е достъпен за широк кръг от читатели на електронната страница на ИЦ на МО – armymedia.bg. Изданието се разпространява безплатно във всички структури и формирования на МО и БА, както и във военни клубове, болничните структури на ВМА и висшите военноучебни заведения. 

Пунктове за безплатно разпространение има и пред сградите на МО на ул. “Дякон Игнатий” № 3, на бул. “Ген. Тотлебен“ № 34, както и пред сградата на Информационния център на МО на ул. „Г.С.Раковски“ №106.

Редакция