Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високо ниво и богат репертоар

[post-views]

В Казанлък се състоя 9-ят фестивал на военните духови оркестри от Сухопътните войски

За девети път военните духови оркестри от Сухопътните войски се събраха за общи концерти и дефилиране. Но този път бе малко по-различно. Проявата вече не се нарича преглед, а фестивал и няма състезателен характер. Освен това, за първи път се проведе не в Карлово, а в друг град – в Казанлък. Идеята е и на други места гражданите да видят военните музиканти, да чуят техните изпълнения и да повдигнат настроението им. Още повече, че фестивалът съвпадна и с Празника на розата в Казанлък.

Традицията за т.нар. прегледи на военните духови оркестри от Сухопътните войски бе поставена в Карлово през 2004 г. Поводът тогава бе и честването на две големи събития – 100-годишнината от дислоцирането в града на 28-ми Стремски полк, чийто наследник в наши дни е 61-ва Стрямска механизирана бригада, и 100-годишнината на първия военен духов оркестър в Карлово, създаден от маестро Георги Атанасов.

Оттогава досега прекъсване на прегледите имаше единствено през 2011 и 2012 г. През миналата година традицията бе възстановена, оркестрите отново дефилираха по улиците на подбалканския град и изнесоха концерти на площад „20 юли”. А председателят на комисията по оценяването на оркестрите полковник Анатоли Димитров – началник на отдел „Личен състав” в Сухопътните войски, заяви, че в бъдеще проявата ще се организира не само в Карлово, но и в други гарнизони.

Така за първи път фестивалът се проведе в Казанлък. По улиците на града дефилираха Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски – София, Военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизиране бригада – Стара Загора, Военният духов оркестър на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, и Военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.

Всички те изнесоха самостоятелни концерти в центъра на Казанлък. И по традиция програмата завърши с кулминацията – концерт на Сборния оркестър. Всеки от диригентите бе ръководител на едно от изпълненията. Произведенията се посрещаха и завършваха с аплодисменти от публиката. Спектакълът приключи с „Една българска роза”, като солистка бе 12-годишната Мартина Жекова – дъщеря на военнослужещ от 61-ва бригада. Водещи на фестивала бяха Айтен Бозали от 61-ва бригада и капитан Николай Господинов от 2-ра бригада.

За ръководството на Сухопътните войски и за военнослужещите от военните духови оркестри бе чест да бъдем в сърцето на Розовата долина, в китния подбалкански град Казанлък – град с богата история и гостоприемни хора. Проведохме го тук, в Казанлък, където е голяма част от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада, с любезното съдействие на община Казанлък и личната ангажираност на кмета Галина Стоянова, заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Оркестрите показаха пред военнослужещите, гражданите и гостите на Казанлък своето майсторство и творческите си постижения.

Генерал-майор Ненов изтъкна професионализма на военните духови оркестри и тяхното участие не само в провеждането на военни и граждански ритуали в различни краища на страната, но и това, че те са желани партньори и постоянни участници в международни фестивали на военните духови оркестри, както в страната, така и в чужбина. Командирът на Сухопътните войски награди кмета на община Казанлък Галина Стоянова и отличили се диригенти и музиканти от оркестрите с плакети, грамоти и предметни награди.

Изключително интересен концерт. Прекрасно е, че този ден посвещаваме на изкуството на нашите военни, на армията, на тази, която ни учи да бъдем дисциплинирани и да обичаме Родината си, но и която ни показва, че може да бъде нежна и много, много талантлива. С тези думи кметът Галина Стоянова приветства музикантите. От своя страна тя също награди генерал-майор Ненов и военни оркестранти. На фестивала бяха още командирът на 2-ра бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, командирът на Центъра за подготовка на специалисти полковник Христо Стаматов и офицери от Сухопътните войски.

А проявите на оркестрите продължават. Вчера за участие в международен фестивал в Кралство Белгия замина оркестърът на 61-ва Стрямска бригада. На Представителния духов оркестър на Сухопътните войски пък съвсем скоро предстои участие в международния фестивал на военните духови оркестри в Швейцария.

Най-ново

Единична публикация

Избрани