Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ отлагат въздушните удари по Ирак

[post-views]

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ще изпрати в Ирак около 300 военни съветници, но изключи всякаква възможност да развърне боен контингент в страната.

След среща с екипа си по национална сигурност, той допълни, че преди да нареди въздушни удари срещу ислямистите в Ирак, командването се нуждае от допълнителна разузнавателна информация.

„Подготвяме се за прецизни и целенасочени военни действия, когато е необходимо те да се предприемат. Ако се стигне до там, ще се консултирам с Конгреса, с иракските и другите лидери в региона. В случая не сме в състояние да решим този проблем, като изпратим десетки хиляди войници”, добави американският президент.

Обама подчерта още, че Иран може да изиграе конструктивна роля в конфликта, ако Техеран подкрепя териториалната цялост на страната и защитава правата на всички граждани, независимо дали са сунити или шиити.

Иранското правителство разчете посланието на Обама, като липса на воля от страната на САЩ да се изправят срещу тероризма.

Ситуацията в Ирак продължава да се влошава. Тежките боеве между правителствените сили и джихадистите сунити се водят за контрола над най-голямата рафинерия в град Байджи и за международното летище в град Тал Афар.

Иракското правителството затегната мерките за сигурност в градовете, заплашени от ислямистко нападение, но и в тези, които вече се намират под контрола на сунитските групировки.

Най-сериозен отпор на джихадистите на север дава населеният с кюрди град Киркук, където за сигурността отговарят местни доброволчески отряди.

Междувременно над 2 милиона иракчани се отзоваха на апела на местен духовник шиит, да защитят страната от бунтовниците от „Ислямска държава на Ирак и Левант”. Изненадващо иракският върховен аятолах Али Систани призова за разпускането на парламента и назначаването на ново правителство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани