Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейската сигурност в полет

[post-views]
Михаил Григоров
Михаил Григоров

Първата мащабна летателна тренировка на военнотранспортната авиация на Европейския съюз в България наистина може да се нарече „европейска сигурност в действие” или още по-точно – „европейска сигурност в полет”. Това учение показва, че има сериозен напредък в реализирането на Общата европейска политика за сигурност и отбрана, заложена в Лисабонския договор. Учението е под егидата на Европейската агенция за отбрана и това още повече ангажира страните членки в постигането на целите на  ОЕПСО.
В учението участват 11 държави „от различен калибър”, с различни възможности, но то е реално доказателство за сработването на инициативата за споделените способности. Основната цел на учението е да се синхронизират действията между отделните съюзници в областта на военнотранспортната авиация, да се изработят стандарти, които да улеснят процеса на взаимозаменемост между военнотранспортните авиации на съюзниците, с цел да могат по-ефективно да си помагат, когато се наложи в критични моменти.
Това учение е изключително полезно и за българските ВВС, които участват в него много уверено и с едно добре подплатено самочувствие. ВВС участва не само с транспортни самолети, в учението изпълняват задачи и изтребители МиГ-29, съобразно сценария по „прикриване” или „атака” срещу военнотранспортните самолети, които през това време летят по обичайните си задачи за пренасяне на хора и товари, стоварване на парашутни десанти и така нататък.
Задачите, поставени пред участниците в учението, са от много висока степен на трудност. Едно от нещата, които впечатлява е, че огромните транспортни самолети летят успешно на пределно малки височини, следвайки релефа на терена. В някои моменти в тези самолети натоварването достига почти колкото и в изтребителната авиация. Изпробват се излитания и кацания не върху стандартната бетонна писта, а направо върху черните полски пътища.
Тези учения дават много повече опит и постигат целите си за консолидация и споделяне на способности в много по-голяма степен от каквито и да са широкообхватни теоретични конференции и семинари. В това учение има и още една особеност, съгласно плана полетите се извършват в „условия близки до бойните”.
Големите и мощни транспортни самолети, които пренасят своите ценни товари, трябва да преминат и през евентуалните сблъсъци с „вражески” изтребители, и да прелетят над дебнещите ги от земята зенитно-ракетни комплекси с техните радари за наблюдение и прехващане.
Това учение е една много добра проверка и за способностите на нашата военнотранспортна авиация в бойни условия, защото тя в последните години демонстрира изключителни качества и ефективност при изпълнение на третата мисия на армията – помощ за населението при бедствия, аварии и катастрофи, при транспортиране на органи за трансплантация, на хуманитарни помощи, на пострадали хора и много други неща.
Българските ВВС доказват изключителна готовност за участие в учения с различна насоченост и висока степен на сложност. Те успешно летят и на „Корен”, и на Тракийска пролет”, и на „Тракийска звезда”.
В това учение участват и Сухопътните войски с близо 400 човека. Това дава възможност на Специалните сили да затвърдят още веднъж усвоените високи умения и то в една разнообразна международна среда.
Българските ВВС доказаха още, че имат готовност да посрещат всякакви предизвикателства. Още от първия ден на големите наводнения във Варна, Добрич и Велико Търново, които доведоха до трагични последици на места, военнотранспортната и хеликоптерната авиация полетяха по своите задачи да помагат на хората и да спасяват човешки животи. Независимо, че учението беше вече „набрало височина”, ВВС реагираха светкавично и отделиха необходимите ресурси за помощ на населението.
Няколко летища в Тракия се огласят от грохота на мощните самолетни мотори, а в небето летят огромни самолети, каквито досега не са кацали на тези летища. Това е опит и за тези, които обслужват летищата и за инженерно-техническите екипи, които работят съвместно с колегите си от другите държави членки.
Със сигурност тази мащабна летателна тренировка на европейската военнотранспортна авиация ще даде много храна за анализи, разсъждения и заключения, които ще доведат до повишаване на нивото на интеграция и хармонизация, както в областта на военнотранспортната авиация на Европейския съюз, така и в областта на европейската сигурност като цяло.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани