Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кристалина Георгиева стана доктор хонорис кауза на Военната академия

[post-views]

Академичният съвет на Военна академия „Г.С.Раковски“ присъди почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Кристалина Георгиева – европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи и кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси.
На официалната церемония присъстваха заместник-министърът на отбраната Павел Анастасов, съветникът на президента по военна сигурност контраадмирал Георги Фиданов, представители на висши учебни заведения, преподаватели и офицери от Военната академия.
Почетното звание е присъдено на Кристалина Георгиева за заслуги в областта на политиката за сигурност, както и за значимата й роля за усъвършенстване на процеса на обучение и създаване на нови учебни програми във Военната академия в областта на защитата на населението, критичната инфраструктура и хуманитарната помощ.
В интервю за ВТК българският еврокомисар говори за сътрудничеството си с академията в обучението на представители на местната власт за реагиране в ситуации на кризи, за предизвикателствата в новия й ресор и трудностите, пред които е изправена Европа, за средствата от БВП, необходими за подготовката на една съвременна армия, която да бъде национален ресурс.
По думите на Георгиева въоръжените сили са не само бойна сила, те се състоят от подготвени хора, които имат културата за оценка на риска, който в съвременната среда е навсякъде.
По думите на Георгиева на армията трябва да се гледа като част от обществото, помагаща му да се нагоди към динамичните политически събития и все по-зачестяващите кризи от различен характер.

Най-ново

Единична публикация

Избрани