Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йордан Бакалов няма вече да е шеф на “Военна информация”

[post-views]

jordan_bakalovС приемането на закона за военното разузнаване народните представители окончателно гласуваха вчера пакета от четири закона по сигурността. В него влизат както рамковият закон за националната сигурност, така и този за НСО и за Държавна агенция „Разузнаване“. Законите за цивилното и военното разузнаване бяха приети на второ четене в рамките на вчерашното пленарно заседание. 
С подкрепата на текста за изискванията към директора на служба „Военна информация“, внесен от Таско Ерменков и група народни представители, Йордан Бакалов няма вече да може да изпълнява длъжността на директор на службата. В пленарна зала депутатите гласуваха, че на този пост ще бъде назначаван офицер с висше военно звание и на действителна военна служба. Това изискване не беше прието по отношение на заместниците на директора. 
Според Владимир Тошев, след като в зала са изслушали аргументите „за“ и „против“, се е приело предложението, неподкрепено първоначално от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
„Професионалистите в сектора национална сигурност в парламента, подкрепихме предложението директорът на „ВИ“ да е кадрови офицер с висше военно звание „генерал“, потвърди Владимир Тошев от Комисията по отбрана.  „Според мен, директорът на службата трябва да е кадрови военен, преминал целия цикъл на обучение и служба”, добави Тошев. Отхвърлено беше предложението на МС за цивилен служител на поста, както и цивилно лице, т.е. всеки неосъждан българин, по предложението на Петър Славов и група народни представители.
Владимир Тошев коментира, че ако армията и военнослужещите са едно сравнително затворено общество, то вътре в него има още по-затворено общество и това е Военното разузнаване. От своя страна, Методи Андреев заяви, че няма да участва в гласуването на най-оспорвания текст за фигурата на директор на „ВИ“, за да не го обвинят в приятелска подкрепа на сегашния шеф на службата. 
Новината е, че има приет закон за Военното разузнаване, което според Пламен Манушев отлежава от 2010-а г. А според Янко Янков, много важно е, че законът е синхронизиран с другите приети закони в сферата на сигурността.  Законът регламентира ясни критерии за работата на служба „Военна информация”, ясни цели и задачи, които служителите й да изпълняват и чрез другите закони се създава координация и субординация за ефективни държавни политики на правителството.
Законът за военното разузнаване влиза в сила на първи ноември т.г.

Цвета Георгиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани