Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първият метрологичен закон е от… 1870 г.

[post-views]

Metrologichen zakonПървият метрологичен закон, който действа по българските земи, е създаден още в турско време, през 1870 г. Това става ясно от откритата в чест на 45-годишнината на ЦЛИТ експозиция.

Сред изложените разнообразни измервателни уреди и материали може да се види и копие от „Закон за новите мерки, кила и теглилки“, издаден на български език в Цариград през 1870 г. В него има таблици, приравняващи старите мерки към новите. Например 1 кубически дюлгерски аршин е равен на 0,435519512 кубически метра, а 1 цалиградско кило е равно на 0,037 кубически метра. По отношение на дължините 1 дюлгерски аршин е равен на 0,758 метра, а 1 чарши(й)ски аршин е 0,680 метра. В таблицата за „Мерение земи и лица“ 1 четвъртит (квадратен) аршин е 0,4624 квадратни метра, а 1 квадратно ензаде е 0,4224 квадратни метра. При теглилките съотношението е 1 ока = 1,282945 килограма.

В закона се посочва, че „От 1 март 1871 официалните кръгове и местните началства в царската държава ще употребляват новите мерки във всичките си дела и покупувки“. Първият закон за мерките и теглилките в освободена България пък е публикуван в Държавен вестник на 19 януари 1889 г.

Повечето от приборите в експозицията са действащи и може да бъдат използвани. Предоставени са на ЦЛИТ от структури на БА, които са ги употребявали дълги години. 

Сред тях има манометри, корабни уреди, везни. По цялото протежение на витрината е разположен и двуметров шублер. 

Voenni antikiТой се използва предимно на места, където действат Инженерните войски, например при изграждането на релсови пътища и понтонни мостове. Чрез измерванията с шублера големи детайли може да бъдат точно поставяни на местата им и да бъдат стиковани.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани