Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Годината на волейбола

[post-views]
Нова победа за България в олимпийската квалификация прегазихме Нидерландия с 3 на 0 гейма

VOLEIBOL-MUJE
Както винаги по това време, опираме до анкети. В спорта тази година драмата е пълна. Всъщност в българския спорт. Отпращаме една година, в която спортните успехи се броят на пръсти, ала  по-лошото е, че тенденциите за нещо по-добро не са никак розови. Предстоят олимпийските игри в Рио де Жанейро и всички, които обичаме спорта, се питаме дали изобщо ще имаме медал. В „Българска армия“ вече ви представихме подробен анализ на моментната ситуация и какво ни предстои. Да се върнем обаче към анкетите. Онзи ден за 24-и път се събра журито към фондация „Български спорт“, за да определи носителите на призовете „Спортен Икар“ за 2015 г. За първи път дискусията премина в ожесточени спорове, а и продължи необичайно дълго време. За първи път също така списъкът с претендентите за призовете в различните категории се бе побрал на две листчета. Отгоре на всичко предложенията за отличаване на спортисти с увреждания може би превишаваше останалите… 
Наистина е тъжно да се определят призьори в година, в която България няма нито един световен шампион в олимпийска дисциплина. Успехите ни пък са свързани с победи и медали в дисциплини, които предлагат съревнование между една дузина спортисти. Всъщност дълги години именно такъв състезател – Станка Златева, спасяваше българската борба, че и родния спорт със своите титли. Тази година, една от най-безплодните в историята на родната борба, отново дама спечели приза за №1. Бронзовата медалистка от световното първенство в Лас Вегас Тайбе Юсейн отсрами пехливаните. Те пък доста ще трябва да се потрудят, за да защитят най-голямата държавна субсидия, давана от ММС за българска спортна федерация преди олимпиадата. 
Иначе журито на „Български спорт“ направи, може би, най-реалното подреждане на спортните успехи. „Големият Икар“ за постижение на годината отиде при националния тим по волейбол за мъже. Не само заради второто място на първите Европейски олимпийски игри в Баку и четвъртото място на континенталния шампионат в Италия и България, ала заради огромния социален ефект, който предизвикаха момчетата, водени от Николай Желязков и Пламен Константинов. За капитана Владимир Николов остана призът за „Шампионско дълголетие“.
Заради световната си титла на кану Станилия Стаменова ще бъде наградена, както и Даниел Асенов, спечелил европейската титла по бокс в Самоков. 
Журито не забрави още четвъртата на световното първенство по лека атлетика Габриела Петрова, както и голямата надежда на България за медал от Рио Антоанета Бонева. Състезателката по спортна стрелба направи пробив в стартовете за световната купа с отлични резултати. 
За отбор на годината журито на фондация „Български спорт“ определи ансамбъла по художествена гимнастика, воден от Ина Ананиева. 
Според проучване на „Българска армия“ Владимир Николов се очертава като основен претендент за победител в анкетата „Спортист на годината“. В този анкета освен посочените спортисти се очаква да попаднат алпинистът Боян Петров, тенисистът Григор Димитров и новата звезда на баскетболния „Барселона“ Александър Везенков. 

Кобрата отново иска бой за пояс

KOBRATAКубрат Пулев продължава с чудесното си представяне на професионалния ринг, макар и с една победа, която обърка дори специалистите. Заради лекотата, с която дойде. Все пак Кобрата показа, че вече напълно е забравил поражението от Владимир Кличко и записа втора поредна победа и общо 22-ра в кариерата си, като нокаутира за отрицателно време още в първия рунд американеца Морис Харис. Това се случи на гала-вечер в германския град Хамбург в края на миналата седмица.  Преди по-малко от месец пък той победи и опитния Джордж Ариас по точки. Това е негов 12-и успех с нокаут, докато съперникът му претърпя второ поредно подобно поражение в първия рунд.
След като се прибра у нас, Пулев сподели, че през следващата година се надява да се бие за пояс и,че би се радвал отново да стигне до мач за световната титла. „И аз съм изненадан от начина, по който се разви мачът. Изгледах доста двубои на Харис и бях перфектно подготвен. Той е качествен боксьор, но когато видях, че предната му ръка не ме достига, вече нямаше какво да чакам. Ранният нокаут е и късмет, но късметът винаги е на страната на по-силния. Указанията на треньора в никакъв случай не са били да търся ранна развръзка.В тежката категория става все по-интересно. Всеки мач е труден и изисква сериозна подготовка. Кличко подцени противника и закономерно загуби. Срещу мен победи уж лесно и си помисли, че няма да има никакъв проблем с Фюри, но се оказа различно. Аз дори се съмнявам, че ще гледаме реванш между двамата. Желанието ми е не просто да се боксирам в България, а да направя тук мач за световната или европейската титла. Искам да победя на родна земя някой непобеждаван боксьор“, коментира Кобрата.  

Гибона събира четата за берлинската битка

PLAMEN KONSTANTINOV
Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов обяви разширения състав от 22-ма състезатели за предстоящата през януари 2016 олимпийска квалификация в Берлин. В групата не попаднаха разпределителят Андрей Жеков, който не може да се възстанови след операция, и Станислав Петков, който има здравословни проблеми.
От разширения състав повиквателни за националния отбор ще получат шестнадесет волейболисти. Лагер-сборът ще се проведе в София от 21 декември. Тренировките са в помощната зала на „Арена Армеец“.
Ето и състава на България:
Разпределители: Георги Братоев, Любомир Агонцев, Добромир Димитров; Посрещачи: Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Николай Пенчев, Методи Ананиев, Мирослав Градинаров, Яни Георгиев; Центрове: Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев, Красимир Георгиев; Диагонали: Владимир Николов, Николай Учиков, Боян Йорданов, Цветан Соколов, Данаил Милушев; Либеро: Теодор Салпаров, Владислав Иванов, Мартин Божилов.            

Леброн с доживотен договор

LEBRONЛеброн Джеймс подписа доживотен рекламен договор с популярна американска марка за спортна екипировка. Финансови параметри по сделката не се съобщават. Медиите в САЩ припомнят, че лятото, друга звезда от НБА парафира с компанията за 10 години – Кевин Дюрант. Контрактът на лидера на Оклахома бе оповестен, че е на обща стойност $ 100 млн.
Компанията избра Леброн още преди 12 години, когато той реши да прескочи колежа и да нахлуе с гръмки стъпки директно в Лигата на извънземните. Тогава фирмата го привлече за лице на марката си с 12-годишен договор за $90 млн. През 2006 г., когато Джеймс класира „кавалерите“ за първи път в плейофите от 1998 г. насам, споразумението бе скрепено с удължаване за още $ 60 млн.  

Фюри договаря $75 милиона


Лудостта на парите в спорта няма край. Може би ще измине доста време, преди днешните боксьори да започнат да получават толкова пари, колкото Флойд Мейуедър. Доходите на Тайсън Фюри, който наскоро победи Владимир Кличко за титлите в тежката категория, не са 100 млн. долара, но все пак не са и никак малки. Само за участието си в двубоя Фюри ще получи 7.5 млн. долара. След излизането на окончателните резултати от pay-per-view, както и от продадените билети доходите на Фюри нарастват до 45 млн. долара. Не е зле за една вечер, нали? Преди дни Кличко обяви, че ще се възползва от клаузата в договора между двамата и ще се изправи отново срещу Фюри. Мачът по всяка вероятност ще се състои на стадион „Уембли“ през май догодина. По договор Фюри ще получи 22.7 млн. долара, но заедно с приходите от други постъпления (pay per view и продажби на билети) те могат да достигнат 75.6 млн. долара. Припомняме, че последната загуба на Кличко бе през 2004 г., а реваншът между двамата пък може да се превърне в най-скъпата боксова битка в историята на този спорт във Великобритания.                 
                                

           

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани