Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Военновъздушните сили Всичко лети, всичко се развива

[post-views]
Четири Су-25 излетяха за учението край Шабла

През 2015 г. Интензивната програма за летателна подготовка на млади летци доказа високата си ефективност

SU-25
За българските Военновъздушни сили 2015 е една много решителна и решаваща година, изпълнена с предизвикателства, но и уникални постижения в прилагането на нови идеи в подготовките, тренировките и ученията, както и в реализирането на Интензивната програма за подготовка на млад летателен състав, която не само „сваля“ средната възраст на летците в изтребителната авиация, но и подготвя за кратко време, около година и половина, първокласни млади пилоти. Това е едно от немалкото „първи“ неща, които се случиха във ВВС през тази година. Първите пилоти от програмата трябва да я завършат през пролетта на следващата година. 
Тази година за ВВС започна с един дълбок и откровен разбор на състоянието на зенитно-ракетните войски от командира на ВВС генерал-майор Румен Радев, който подчерта, че ЗРВ са неотменим страж на родното небе и са обречени да изпълняват задачите си отлично, както винаги досега. На разбора се родиха нови идеи, очертаха се многобройните задачи през годината, свързани с многото учения в международна среда, използване на нови прийоми в бойното използване на техниката в нова непозната мишенна обстановка.

 

Десетина дни след разбора във ВВС българските изтребители МиГ-29, носещи бойното дежурство по контрола и охраната на въздушното пространство на България(Air Policing), извършиха за първи път   прехват, идентификация и съпровождане на различен „самолет-нарушител”. В ролята на самолета нарушител влезе прелитащият над България натовски военнотранспортен самолет С-17  „Globemaster”. Самолетът беше излетял в изпълнение на задача от авиобаза „Папа” в Унгария. Уникалното в това упражнение е, че това се осъществява с участието на огромен самолет със съвсем различни височинно-скоростни характеристики, от използваните у нас досега. Затова учението има изключително 
реалистичен характер 
освен това се осъществява при минимални ресурси. Такива самолети прелитат със стотици в горното въздушно пространство на страната ни и поради това Командването на ВВС реши да разшири сътрудничеството си със съюзниците ни от НАТО. Освен това ще се подобри и съвместната комуникация между военните и гражданските органи за ръководство на въздушното движение.
Много скоро след това последва още едно такова учение. Така започна тази изключително напрегната година за ВВС.
Освен многото учения, които изискваха огромни усилия и напрежение, ВВС неотменно бяха в готовност да окажат помощ на населението там, където се наложи. Още в началото на март вертолетната авиация излетя по тревога към Родопите за да спасява хора, които се нуждаят от лекарства и лекарска помощ. Не са прекъсвали през годините  и полетите на военнотранспортната авиация за пренасяне на органи за трансплантация и лекарски екипи. По най-модерните тактически прийоми хора бяха спасявани от мътните води на придошлите реки или бяха потушавани пожари. 
Равносметката е 
стотици спасени човешки живота 
и сълзи на благодарност в очите на хората, които никога няма да забравят спасителите от ВВС.
Големите учения започнаха още през април, когато на авиобаза „Граф Игнатиево” се пребазираха американските F-15 за участие в българско-американската подготовка „Тракийски орел”. В нея участваха нашите изтребители МиГ-29 и Су-25, както и зенитно-ракетните комплекси „Куб” на ВВС и „Оса” – на Сухопътните войски.
Юни и юли бяха особено „горещи”. Още в началото на юни летище Балчик събра летателна техника от три авиобази. Започнаха морски подготовки, експериментални стрелби по морски мишени, участия във военноморски учения. ВВС действаха на няколко „фронта”. 
Един много важен акцент пронизваше анализите на командира на ВВС след приключването на всяко мероприятие, в които той даваше оценка на способностите и професионализма на личния състав, но и подчертаваше, че всичко е преминало безопасно. За тази безопасност българските ВВС работят денонощно и тя се решава само с една дума – обучение, обучение и пак обучение. Тези обучения се разшириха до тренировки на пилоти „катапултирали” в морска среда. Те бяха извършени съвместно със спасителните екипи на Военноморските сили. Наскоро се проведе и обучение за оцеляване на пилоти „катапултирали” на сушата. 
„Тракийска звезда” събра в родното небе летателна техника от България, САЩ, Гърция и Румъния. По принцип ученията в международна среда са изключително важни за увеличаване на 
оперативната съвместимост 
между съюзниците от НАТО и там българските ВВС показват особена амбиция за добро представяне. В тези учения участват и вертолетната авиация, зенитно-ракетните и радиотехническите войски, както и зенитно-ракетни комплекси на Сухопътни войски. Базата за командване, управление и контрол навърши три години и доказа високия професионализъм, който ръководи действията на нейните екипи. 
Разбира се, всяка година, с много малки изключения Шабла е апотеоз на способностите, организацията, командването и управлението на войските по време на стрелбите. Това е най-голямото учение на Българската армия за годината с участието на всички видове въоръжени сили – Военновъздушни и Военноморски сили, и Сухопътни войски. Тази година на Шабла се проведоха уникални 
стрелби 
по морски мишени 
в които за първи участваха и най-младите пилоти от Интензивната програма за летателна подготовка. Резултатите бяха отлични. 

HELIKOPTER
Фото Красимир Тодоров
F-15
Логистиката предостави нови и прекрасни условия за военнослужещите, участващи в морските мероприятия. През годината бяха издигнати във въздуха още два L-39 в Долна Митрополия. В края на годината полетя и ремонтираният Ми-24. От ВВС подчертаха, че сега всички летателни апарати, които са на въоръжение, летят. Чудесен завършек на една трудна, но славна година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани