Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оръжейната индустрия – с 50 на сто ръст

[post-views]
Министърът на отбраната Николай Ненчев:Oтбранителната ни индустрия има постижения на световно ниво

DRONOVE
Сред експонатите имаше безпилотни летателни апарати и авиомишени.

Износът на българските фирми от отбранителната индустрия за 2015 г. е с повече от 50 на сто по-висок спрямо 2014 г., според предварителни данни. Това каза пред журналисти зам.-министърът на икономиката Любен Петров. По думите му експортът на българските компании от отбранителния бранш през 2015 г. е възлязъл на повече от 640 милиона евро.
В българския износ на продукти, свързани с отбраната, най-голям дял имат стрелковите оръжия и боеприпасите към тях, взривните устройства, бронезащитните средства, резервните части и компонентите за сухопътни транспортни средства, заяви Петров. Основните дестинации за българската отбранителна индустрия са Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ, уточни той.
Коментирайки високия ръст на износа, Петров каза, че българската отбранителна индустрия се ползва с много добро име по света. „Нашето въоръжение и боеприпаси са едни от най-качествените и това не е отсега, от последните години. Българското оръжие се ползва с добро име още от времето преди промените в България през 1989 г.“, обясни той. 
По думите му много от големите български фирми имат вече представителства във възлови дестинации – в Алжир, Индия  и много други страни, като активно участват там в тръжните процедури. Като фирми с най-успешна реализация на международните пазари, които имат най-голям износ, Петров изброи „Аполо Инженеринг“, „Арсенал“, „Кинтекс, „Армитранс“ и „Емко. За добър пример на предприятие – държавна собственост, той посочи ВМЗ – Сопот.
Надяваме се българската отбранителна индустрия да се включи активно в процесите на превъоръжавана на БА, заяви Петров. Това винаги е било наша политика и се радвам, че работим активно и съвместно с МО, допълни той.
По отношение на експортния контрол заместник-министърът изтъкна, че се прилага стриктно българското законодателство, което е синхронизирано с европейските директиви. Този износ е със специален режим, спазваме абсолютно стриктно изискванията и не сме допускали каквито и да било грешки, каза Петров.
Той посочи, че в областта на контрола на износа на изделия и технологии с възможна двойна употреба е въведена промяна на срока за валидност на лицензите и регистрациите за извършване на външнотърговска дейност. Този срок вече е увеличен от 3 на 5 години. Освен това значително е редуциран броят на изискващите се документи по отношение на трансферите от държави от ЕС, където е въведен регистрационен режим.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани