Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подсилване на Източния фланг на НАТО – в Полша пристигнаха първите американки танкове

[post-views]
Варшава иска да построи “Форт Тръмп“

poland use

В Полша започна да пристига изпратената от САЩ военна техника и войници. Подкрепленията са част от поетия от администрацията на американския президент Барак Обама  ангажимент за обезпечаване на сигурността на страните-членки на НАТО в Източна Европа.
Стотици единици бронира техника, повече от 80 танка и около 3000 войници  пристигнаха в Германия през уикенда. Освен в Полша части от американската военната техника ще бъдат разгърнати и в балтийските страни- Латвия, Литва и Естония
Разполагането на американски войници и техника в Източна Европа е най-мащабното от края на Студената война. То част от твърдия отговор на НАТО, за все по- агресивните действия на Русия – в частност анексирането на Крим и активното участие на Москва в украинската конфликт.
Решението да се подсили източния фланг  на алианса с четири ротационни батальона  беше прието на срещата на НАТО на върха във Варшава миналото лято.
Отворен обаче остава въпросът, до колко новата администрация в САЩ ще се придържа към досегашната политика на Белия дом.
Русия гледа на плановете на Алианса като реална опасност за националната си сигурност и в отговор започна да струва войски и военна техника по цялата си западна граница.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани